Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Koniec maratonu piernikowego.
icon_smile.gif

Z pół porcji wyszło mi dokładnie sześć mini - pierników prezentowych (piekłam w takiej formie:
http://www.cookware.com/Kaiser-Bakeware-Cl...27-KSR1375.html )
Przełożę je masą daktylową i obleję czekoladą.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gru 16, 2005
686
0
0
Zwróciłam uwagę na ten piernik dzięki Joannie - akurat potrzebowałam czegoś prostego i szybkiego do wykonania, co mogłabym zawieźć babci i dziadkowi.
Przepis genialny w swojej prostocie. Piekłam z całej porcji, wyszły mi dwie keksówki. Pierniki wyrosły bardzo ładnie - są wilgotne i puszyste; górki ścięłam - po wystygnięciu każdy przełożyłam domową konfiturą wiśniową wymieszaną z rozpuszczoną czekoladą (miałam zamiar użyć powideł śliwkowych, ale po ciemku nie mogłam ich znaleźć
dump.gif
) i ozdobiłam polewą kakaową. Przy następnej okazji skorzystam z pomysłu Joanny i do przełożenia przygotuję masę daktylową.
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Upiekłam wczoraj z 1/3 porcji w formie na 12 muffinek.
W smaku dobre, ale konsystencja nie za bardzo. Babeczki się dopiekły, są bez zakalca, ale jakieś takie mało wyrośnięte i wyszło mi to to jakieś gumowe.
icon_neutral.gif

Lecę szukać innego piernika...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Oj, to coś Ci nie wyszło, bo one zdecydowanie nie powinny być gumowate, a pulchne i wilgotne.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Moje nijak się miały do Twojego zdjęcia Margot. A taki właśnie piernik bym chciała osiągnąć.
U mnie to jakaś klucha była.
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Rozkroiłam dziś kontrolnie jeden z moich mini - pierników, przełożonych masą daktylowo - pomarańczową.
Po prostu delicja. Dziecko, które ponoć nie lubi tego typu ciast, krzyczało o dokładkę.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Joanno ja swoje upiekłam w piątek
tak czytam że Ty masz je już przełożone masą daktylową .
Ja miałam je przekładać za tydzień ale chyba zrobię to dziś.To znaczy że z tą masą nic im się złego nie przytrafi..........?????????
Właśnie pierniki zostały przełożone ,jeszcze tylko czekolada.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
CYTATTo znaczy że z tą masą nic im się złego nie przytrafi..........?????????
Mam taką nadzieję.
icon_smile.gif

Jeszcze nigdy nie miałam z nią problemów.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

fizjo83

Member
Lut 15, 2008
64
0
0
Jak przechowywać ten piernik? Upiekłam dziś i po wystudzeniu zawinęłam w folie aluminiową,nakłułam w paru miejscach i zawinęłam w plastikowa reklamówkę,ale nie szczelnie-zostawiłam mały wlot
icon_smile.gif
 

biedronka15

Member
Gru 29, 2008
49
0
0
Uwielbiam ten piernik, zawsze wychodzi:) Ostatnio uzywam tylko brazowego cukru i razowej maki.

W tym roku wyprobuje z masa daktylowa.


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lenaaaa

Member
Lis 13, 2012
2
0
0
jestem na etapie szukania przepisu na piernik, ten jest zachęcający, mam jeszcze troszke czasu więc dla próby zrobie teraz muffinki
nie chciałabym dać plamy na święta zwłaszcza że tym razem ciasto przypadło mi w udziale do przygotowania.
icon_smile.gif