Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny

kanak

Member
Cze 12, 2012
555
0
0
Też go piekłam, za radą dodałam domową nalewkę zamiast wódki. pachnie obłędnie, ale nie mogę spróbować
icon_sad.gif
Ponoć pyszny!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
kanak @ 22 Dec 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1619068pachnie obłędnie, ale nie mogę spróbować
icon_sad.gif
Ponoć pyszny!
Dlaczego nie możesz, jesteś uczulona na któryś ze składników?



W tym roku tradycyjnie w formie muffinek, na prezenty:

lekach_muffinki.jpg

Zrobiłam z mąki tortowej orkiszowej (3 szklanki) i żytniej (1/2 szklanki).
Z jednej porcji wychodzi idealnie 3 blachy (36 babeczek).
 

Załączniki

  • lekach_muffinki.jpg
    lekach_muffinki.jpg
    89 KB · Wyświetleń: 14
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kanak

Member
Cze 12, 2012
555
0
0
Tak, jestem uczulona na cynamon. Głównie na balsam peruwiański i cynamon, więc żadnych przypraw korzennych nie mogę. Pomarańczy też, chociaż tutaj dałam więcej nalewki, bo sam kontakt z pomarańczą kończy się dla mnie fatalnie.
Ale piernik próbowało sporo osób i każdej smakował!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,621
2,492
113
Upiekłam z połowy porcji, wyszła mi 1 keksówka. Piernik bardzo łatwy w wykonaniu, smaczny i aromatyczny, na drugi raz dodam orzechów.
W rzeczywistości jest ciemniejszy niż na zdjęciu, przełożyłam masą daktylową Margot.

piernik.jpg
 

Załączniki

  • piernik.jpg
    piernik.jpg
    132.9 KB · Wyświetleń: 17

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,649
2,950
113
Zachęcona opiniami zrobiłam wczoraj wieczorem próbę generalną: muffiny z połowy porcji.
icon_smile.gif

Dodałam garstkę rodzynek moczonych w brandy i skórkę pomarańczowa, a jako nadzienie po łyżeczce marmoladki z daktyli i pomarańczy i szczypcie migdałów w płatkach. Wyszło mi 16 szt pachnącego, pulchnego cuda. Jak nie jestem ciastowa, a piernikowa wcale, to upiekę za parę dni z całej porcji i przełożę. Może mi sie uda tak ładnie, jak u Reni na zdjęciu.
icon_smile.gif

Oblałabym czekoladą, tylko czy nie będzie sie kruszyć przy krojeniu? Macie jakis dobry patent, bo ja najczęściej robiłam z żelatyną.
Edit. Już wiem, zrobię Dziuni polewę prawdziwie czekoladową.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Jak juz przy polewie jestesmy..
Czy ktos mi moze wyjasnic dlaczego moja polewa (kazda) po zastygnieciu i pobycie w lodowce ma takie jasne (biale?) "zacieki", plamy?
Mysle, ze jest to reakcja zimna na tluszcz. Zawsze odczekuje jakis czas zanim wloze ciasto do lodowki ale mimo wszystko sa. A przeciez widzialam piekne polewy na ciescie wyciaganym z lodowki. Jak temu zaradzic?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Elu, ja zazwyczaj po prostu oblewam ciasto temperowaną czekoladą i mimo przechowywania w lodówce nie widzę smug i plam. Kilka dni temu na próbę oblałam piernik mirror glaze i dziś wygląda tak samo jak po zrobieniu. Korzystałam z trzeciego przepisu, z kakao i śmietanki (robiłam z połowy porcji):
http://www.mojewypieki.com/post/lustrzana-...eserow-i-tortow

piernik_czekoladowy_D._L..jpg
 

Załączniki

  • piernik_czekoladowy_D._L..jpg
    piernik_czekoladowy_D._L..jpg
    83.2 KB · Wyświetleń: 16
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Pogoda jesienna, zimno i deszczowo, więc upiekłam ten piernik w keksówce i w postaci muffinek. Jak zwykle dałam tylko szklankę cukru (trzcinowego), otartą skórkę z pomarańczy, więcej korzeni (imbir i kardamon) i pełnoziarnistą mąkę orkiszową. Pachnie oszałamiająco.

EDIT:
Piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, orzechami i skórką pomarańczową i oblałam kakaową glazurą.

piernik_lekach.jpg
 

Załączniki

  • piernik_lekach.jpg
    piernik_lekach.jpg
    82.3 KB · Wyświetleń: 16
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,628
1,166
113
Wiele razy przeze mnie robiony, jak zwykle pyszny.
W tym roku upiekłam w trzech keksowkach. Dwie przedzieliłam na połowę i tym sposobem wyszły cztery małe sztuki plus jeden standardowy. Pierniki przewiązałam skórką pomarańczy. Na zdjęciu trzy bo dwa już wydałam.


Tutaj w przekroju i w towarzystwie makowca
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Świetny pomysł z tą skórka pomarańczową, wygląda bardzo oryginalnie.
Ja w tym roku piekłam ten piernik dwukrotnie - na święta i na sylwestra (za każdym razem porcja muffin i keksówka). Przekładałam powidłami i marcepanem, oblewałam czekoladą i dekorowałam orzechami.
To mój ulubiony piernik, odporny na wszelkie modyfikacje (w tym roku dawałam różne mąki: orkiszową, żytnią, gryczaną i ryżową) i za każdym razem świetny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,628
1,166
113
Pomysł ze skórka tak sam się naprędce pojawił
icon_mrgreen.gif

Objechałam nożykiem do ścierania skórek, zesterem, o takim
zester-blk-handle.png

Objechałam spiralnie i wyszła bardzo długa wstążka, którą opasałam nawet ten duży piernik. Na świeżo skorka da się wiązać.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Helena, ale cudne, normalnie zjawiskowe z ta skórka się prezentują

Joanno , a dopiszesz te swoje modyfikacje? Bardzo proszę
anbetung.gif


Ciekawe jakby ten (tez mój ulubiony piernik
lecker.gif
) zareagował na weganizacje, miód to wiem jak zastąpić, tylko jakbym te 3 jajka ,,zapomniała" dać to nie wiem jeszcze jak je zastąpić
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Margot @ 4 Jan 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1641789Ciekawe jakby ten (tez mój ulubiony piernik
lecker.gif
) zareagował na weganizacje, miód to wiem jak zastąpić, tylko jakbym te 3 jajka ,,zapomniała" dać to nie wiem jeszcze jak je zastąpić
No jak to jak? siemieniem lnianym mielonym - baaardzo płaska łyżeczka siemienia za 1 jajko i już
icon_smile.gif


Mój właśnie w piekarniku siedzi - piekę pierwszy raz w życiu, no - prapremiera
icon_smile.gif


Wszystko przez córkę, która wczoraj wieczorem : mama, a upieczesz mi ciasto do pracy - na wkupne, nowa praca
icon_smile.gif
- aż podskoczyłam z radości, że mogę coś upiec, a że czas jeszcze piernikowy...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Margot @ 4 Jan 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1641789Joanno , a dopiszesz te swoje modyfikacje? Bardzo proszę
anbetung.gif


Ciekawe jakby ten (tez mój ulubiony piernik
lecker.gif
) zareagował na weganizacje, miód to wiem jak zastąpić, tylko jakbym te 3 jajka ,,zapomniała" dać to nie wiem jeszcze jak je zastąpić
Może bananami?

Pierwszej modyfikacji nie pamiętam, ale chyba jedną szklankę mąki (u mnie orkiszowej pełnoziarnistej) zastąpiłam żytnią, a w kolejnej dałam dwie szklanki orkiszowej, jedną żytniej i po ćwierć szklanki ryżowej i gryczanej. Ciasto jest bardzo smaczne, a w dodatku wyszło gęściejsze niż zwykle. Cukru daję od początku tylko połowę, czyli jedną szklankę. A, i oprócz soku, daję skórkę otartą z pomarańczy.

qd @ 4 Jan 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1641802- aż podskoczyłam z radości, że mogę coś upiec
Jak bym siebie widziała!
icon_lol.gif


Przy okazji z doświadczenia podpowiem wszystkim, którzy chcą go upiec, by nie używali miksera, tylko mieszali wszystko widelcem i łopatką, wtedy na pewno się uda.

EDIT:
A, przypomniałam sobie, że do ostatnich babeczek dodałam powidła śliwkowe - nadziałam je po prostu po upieczeniu szprycą do pączków, a miejsce wkłucia zasłoniłam gwiazdkami wyciętymi z marcepana. Ponoć fajnie to wyszło, a na pomysł natrafiłam zupełnym przypadkiem, szukając piernikowego ganaszu:
https://kuchnialidla.pl/muffiny-piernikowe-...em-czekoladowym
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Joasiu, bardzo dziękuję, u mnie każdy piernik z mąka żytnią jest zaraz uważany za lepszy
lecker.gif

Ja tez daję mniej cukru


qd @ 4 Jan 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1641802No jak to jak? siemieniem lnianym mielonym - baaardzo płaska łyżeczka siemienia za 1 jajko i już
icon_smile.gif
Joanna @ 4 Jan 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1641808Może bananami?
oba sposoby znam plus z 10 innych , ale dumam co tu by się nadało najbardziej
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

druid

Well-known member
Maj 3, 2007
590
426
63
Próba przed świętami z połowy porcji.15378028_WP_20191031_18_08_42_Pro.jpg
 

Załączniki

  • 15378028_WP_20191031_18_08_42_Pro.jpg
    15378028_WP_20191031_18_08_42_Pro.jpg
    74.9 KB · Wyświetleń: 16