Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,613
1,148
113
To jeden z naszych ulubionych pierników. W tym roku też będzie
lecker.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Upiekłam dzisiaj w formie muffin na prezenty
icon_smile.gif
dodałam 5 ziarenek ziela i tyle samo pieprzu oraz rum (pasuje bardziej niż się spodziewałam). No i jak zwykle tylko 1 szklankę cukru i już są bardzo słodkie
icon_smile.gif


zdjęcie bardzo średnie, bo niebieskie ledy pod szafkami w kuchni to był bardzo zły pomysł
icon_neutral.gif


15639153_79863465_641297419999551_4635092254455758848_n2.jpg
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,615
113
Bardzo ładne
icon_smile.gif

Ja upiekłam w keksówce, mam zamiar przełożyć powidłami i marcepanem oraz polać polewą czekoladową.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Czemu ja tu nic nie zapisalam?
Wlasnie pomyslalam o pierniku na oleju
icon_mrgreen.gif

Jaki olej dajecie.
Kurcze nie pamietam jakie uwagi mialam do tego piernika. Robilam na pewno i pokazywalam siostrze i mamie...
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Tak, to jest piernik numer jeden.
Oczywiscie przyprawy daje swoje, bo tu jakies na ciasto cynamonowe, a ja cynamonu nie lubie.

Jedyna uwaga: nie sypac pol szklanki soli zamiast cukru!
Wybieralam te sol po nocy, ale czuc, jednak jej sie nieco ostalo...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,622
113
piernik_przek_adany1.jpg piernik_przek_adany2.jpg

Przełożenie:
Do słoiczka domowych powideł węgierkowych smażonych bez cukru dodałam płaską łyżkę miodu, garść posiekanych suszonych śliwek, nieco otartej skórki i soku z pomarańczy, kilka minut pogotowałam, dodałam kilka kostek gorzkiej czekolady i zmiksowałam "żyrafą" na gładką masę. Wyszła lśniąca, gęsta i bardzo smaczna. Na końcu dorzuciłam do niej garść posiekanych włoskich orzechów.
 

Załączniki

  • piernik_przek_adany1.jpg
    piernik_przek_adany1.jpg
    38.3 KB · Wyświetleń: 22
  • piernik_przek_adany2.jpg
    piernik_przek_adany2.jpg
    36.3 KB · Wyświetleń: 22
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
A jaka, polewa, Joanno?
Zaczęłam piernik lukrowany, drugi, który ma być z polewą ciągle czeka.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,622
113
kermidt @ 25 Dec 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1653108A jaka, polewa, Joanno?
Czekolada roztopiona z kilkoma łyżkami kremówki i łyżeczką żelatyny. Nie podam dokładnych proporcji, bo zawsze robię na oko. Czasem dodaję odrobinę masła i cukru pudru i mieszam dotąd, aż masa będzie lśniąca i odpowiedniej konsystencji.
A do muffinek piernikowych na wynos zrobiłam ganache z przepisu P. Małeckiego (tylko ze szczyptą cynamonu zamiast łyżeczki i gorzką czekoladą zamiast mlecznej):
https://www.kuchnialidla.pl/babeczki-pierni...zem-cynamonowym

muffiny_piernikowe_z_ganaszem.jpg muffiny_piernikowe_z_ganaszem2.jpg
 

Załączniki

  • muffiny_piernikowe_z_ganaszem.jpg
    muffiny_piernikowe_z_ganaszem.jpg
    38.1 KB · Wyświetleń: 18
  • muffiny_piernikowe_z_ganaszem2.jpg
    muffiny_piernikowe_z_ganaszem2.jpg
    52.5 KB · Wyświetleń: 18
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Ależ eleganckie! I w specjalnym opakowaniu, żeby było wygodnie wyjmować do konsumpcji!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,622
113
Heleno, dziękuję.
Następnym razem zrobię jednak klasyczny ganache miksowany, bo ten owszem, wygląda ładnie, ale za bardzo twardnieje po zastygnięciu.

qd @ 26 Dec 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1653110Ależ eleganckie! I w specjalnym opakowaniu, żeby było wygodnie wyjmować do konsumpcji!
Opakowanie tym razem służyło tylko do transportu; przed trafieniem na stół muffinki dostały jeszcze świąteczne ubranka.
icon_lol.gif


muffiny__wi_teczne.jpg
 

Załączniki

  • muffiny__wi_teczne.jpg
    muffiny__wi_teczne.jpg
    34.5 KB · Wyświetleń: 21
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,613
1,148
113
Joanno, a ja tuż przed kolacją uświadomiłam sobie, że skoro nie kupiłam Ci marcepanowej kostki
icon_sad.gif
to mogłam chociaż doradzić, że ozdoby możesz zrobić z czekolady. Pamiętasz jak (co prawda, dawno temu) robiłyśmy np róże?. Ciepłą czekoladę odsączało się z tłuszczu w papierze i zostawała plastyczna masa. Ja w tym roku trochę takiej czekolady zrobiłam ale nie wykorzystałam bo nie upiekłam muffinek. W niedziele przyozdobię nią urodzinowe ciasto.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,622
113
Heleno droga, ależ mi się miło na sercu zrobiło, że o mnie pomyślałaś! Róże kiedyś robiłyśmy (o ile pamiętam, z przepisu Elki), całkiem nich zapomniałam. Nie rób sobie wyrzutów, od dawna chciałam ten ganache Małeckiego przetestować i już mnie nie kusi - wiem, że mój na oko lepszy.
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: