Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,612
1,147
113
hazo podpowiedziała jak bez problemu wklejać, dlatego uzupełniam powyższą informację
icon_smile.gif
muffiny.JPG
 

Załączniki

  • muffiny.JPG
    muffiny.JPG
    170.2 KB · Wyświetleń: 23
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,612
1,147
113
Z muffin nie byłam zadowolona (nieco gumiaste, mało wyrośnięte czyli żadna rewelacja) ale za to piernik...to dopiero rewelacja...
Dzięki podpowiedzi, ścięłam górkę i zrobiłam dwa równiutkie pierniki. Masa daktylowopomarańczowa smakowo komponuje się wyjątkowo. A jaki smak...Spróbowałam odciętą górkę. To będzie mój przepis na każde następne święta. A ten zapach...Dzięki wszystkim, którzy mieli wkład w ten rarytas
bussi.gif


IM000181.JPG

P.S Ten nie od kompletu (biały) wg innego przepisu. Na jego temat nie mogę na razie wypowiadać się, bo nie ścinałam górki...
 

Załączniki

  • IM000181.JPG
    IM000181.JPG
    159.5 KB · Wyświetleń: 22
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marsylia

Member
Lis 9, 2007
6
0
0
Upieklam wczoraj dwa pierniki, dodałam suszonych śliwek, daktyli i orzechów,
jak przestygły przełożyłam konfiturą, a dzisiaj jescze zrobię polewę,
ale dosżły mnie sluchy, że już jest pyszny
anbetung.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,612
1,147
113
Sprostowanie do poprzedniej wypowiedzi!
Ja nie byłam zadowolona z muffin...A Ci, których obdarowałam nachwalić się nie mogli. Oczywiście poprosili o przepis. Przed podaniem "odgrzali" babeczki w duchówce pieca kaflowego....:D
 

Beata71

Member
Sty 19, 2006
428
0
0
Piekłam go w ubiegłym roku w różnych postaciach. Zbierał pochwały, przede wszystkim za rozsiewanie aromatów.

Nie musi leżakować, jest miękki i nadaje się do jedzenia zaraz po upieczeniu.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Przeleży
icon_smile.gif

Joanna @ 25 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=641237Upieczone na początku miesiąca pierniki postanowiłam w ramach eksperymentu przechować do świąt. Zawinięte w folię leżakowały w lodówce, nabierając soczystości i wilgotności. Babeczki były co jakiś czas konsumowane "diagnostycznie", a piernik pieczony w keksówce, uważnie oglądany.
icon_wink.gif

Piernik kilka dni temu przełożyłam masą daktylowo - pomarańczową podaną przez Margot i oblałam czekoladą. Babeczki uświetniły zakończenie kolacji wigilijnej, a piernik degustowany był dopiero dzisiaj.
Muszę przyznać, że warto było czekać... Jest pyszny!
mniam.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
podejrzewam, że raczej spożywczą ;)

ja będę jutro piekła, w formie dużych babeczek
icon_smile.gif
tuż przed świętami porozdaję znajomym, zamiast tradycyjnych pierniczków
icon_smile.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
tak jak planowałam, upiekłam wczoraj
icon_smile.gif
mam 9 sporych i 2 duże babeczki
icon_smile.gif
wyrosły baardzo, chociaż przez przypadek dałam płaską łyżeczkę zamiast łyżki proszku do pieczenia i uroczo popękały
icon_smile.gif

jedną już dałam dzisiaj sąsiadce
icon_smile.gif
resztę zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do pudełka, jak tylko zdobędę coś fajnego do ich zapakowania, to porozdaję
icon_smile.gif


piernik1009555p.jpg


piernik1009549p.jpg


piernik1009552p.jpg


piernik1009561p.jpg


a, dałam mniej białego cukru i pominęłam brązowy (zapomniałam
dump.gif
) ale to dobrze, bo i tak są za słodkie. następnym razem (bo piernik jak najbardziej do powtórki) dam sam miód i 1 szkl trzcinowego cukru
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
juz pieknie wyszedl - wszystko wrzucilam do miski i juzzz! 15 minut wstawialam do piekarnika- pyszny!!!!!!! Latwy!! dodalam wisniowki i gotowej mieszanki piernikowej bo gozdzikow wlosi uzywaja tyle...w mniejszych sklepach nie znalazlam!

polecam jutro przeloze dzemem z czarnej pozeczki- rosyjskim ;) bedzie czad!
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
lecker.gif


tylko ciasta mi troche malo wyszlo
gruebel_2.gif

002.JPG003.JPG
 

Załączniki

  • 002.JPG
    002.JPG
    116.8 KB · Wyświetleń: 21
  • 003.JPG
    003.JPG
    153.2 KB · Wyświetleń: 21

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
dziś zdaje się, mija mniej więcej tydzień odkąd upiekłam babeczki, więc rozdawałam
icon_smile.gif
kolega kucharz stwierdził, że ten piernik jest idealny
icon_smile.gif
 

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Upiekłam i wyszedł mega zakalec
icon_sad.gif
nie wiem dlaczego, ciasto pięknie pachniało i rosło ale potem opadło a jak dziś przekroiłam to w środku jest jeden wielki glut, nawet nie cień zakalca a zakalec gigant
icon_sad.gif
dlaczego?
icon_sad.gif
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Tez pieklam ten piernik z ksiazki. Nie wiem, czy czegos przypadkiem za duzo nie wlalam, bo dla nas byl za wilgotny chociaz moj maz toleruje tylko wilgotne ciasta. Ogolnie jednak bardzo smaczny, latwy i wielka porcja! Smakiem i struktura przypomina mi ten pierniki z gotowca, ketrzynski?? co jest wielkim komplementem, bo byly to moje pierwsze pierniki jakie pieklami do dzis czule wspominam ten smak.
icon_mrgreen.gif


Pokaż załącznik 48002

Pokaż załącznik 48003
 

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Ja też upiekłam ten piernik na święta i przełożyłam masą daktylowo- pomarańczową Margot. Połączenie doskonałe!
Piernik wszystkim bardzo bardzo smakował, na pewno jeszcze nie raz upiekę. Mam dwie uwagi- jedną wpiszę ku mojej pamięci - nastepnym razem zmniejszę trochę ilość cukru- wtedy smak bedzie idealny. Druga uwaga już niezależna ode mnie (chyba?) - podobnie jak Syso zauważyłam, że piernik jest mocno wilgotny. Oczywiście jest to jego zaleta, ale przy kilkudniowym przechowywaniu w folii miałam potem problem z ładnym pokrojeniem i przełożeniem na talerz. Byc może to wina wczesnego przełożenia masą. Może powinnam przełożyć nią piernik np dopiero dzień przed podaniem?

W każdym bądź razie piernik naprawdę pyszny. Dziękuję bardzo za przepis!