Ryba Florentine - po florencku (scandinavian)*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Proporcji nie podaje, bo robie zawsze "na oko".
Filety np. dorsza, ok. 100-150 g na osobe rozmrozic i natrzec sokiem z cytryny, sola i odrobina pieprzu. Odkladamy na chwile.
W tym czasie szykujemy szpinak (ja biore po prostu mrozony, starajac sie odlac z niego jak najwiecej wody. Podprawiamy maka ze smietana, solimy, pieprzymy, ew. odrobina galki muszkatulowej jak ktos lubi.
Przekladamy szpinak do wysmarowanej tluszczem formy, na to rybe osuszona papierowym recznikiem (bo i tak pusci sporo wody). Posypujemy tartym serem i zapiekamy az ryba bedzie gotowa (ok.15 min, 180C). Mozna na poczatku wlaczyc samo dolne ogrzewanie, zeby ser sie nie za bardzo spiekl.
Podawac z pyszna surowka i ziemniakami (moze byc domowe pure z koperkiem).
Jest to wersja bardzo uproszczona, bo w oryginale zapieka sie wczesniej upieczona rybe, a przed zapiekaniem serem smaruje sie ja sosem beszamelowym.
Gwarantuje jednak, ze moj przepis jest "zjadliwy", nawet jezeli ma mniej wspolnego z oryginalem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: