Babka śmietanowa

Acacia

Member
Paź 3, 2007
6
0
0
3 całe jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 szklanka śmietany
2 szklanki mąki
pół proszku do pieczenia

Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę, wymieszać i na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, wylać na dowolną formę i do piekarnika. U mnie piekła się około godziny w około 180 stopniach.

Polecam
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Acacia

Member
Paź 3, 2007
6
0
0
A oto moja dzisiejsza babeczka, a dokładniej jedna jej połówka
lecker.gif

IMG_6333b.jpg
Ciekawe tylko, czemu kawusia taka krzywa
gruebel_2.gif
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • IMG_6333b.jpg
    IMG_6333b.jpg
    85.4 KB · Wyświetleń: 2

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
szukalam czegos prostego i szybkiego... zdaje sie, ze znalazlam
icon_biggrin.gif
drukuje przepis wlasnie
icon_biggrin.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
i ja szukałam czegoś prostego i szybkiego. Odrobinkę zmodyfikowałam, tzn. odjęłam 2 łyżki mąki, a w jej miejsce dodałam budyń waniliowy. Babka rewelacyjnie wyrosła i o dziwo, nic a nic nie klapnęła. Faktycznie, prosta i szybka, a do tego bardzo smaczna.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Wydaje mi się, że spokojnie można do części ciast dodać kakao i zrobić babkę marmurkową. Ja postawiłam na waniliową. Jak dla mnie to jest ona wilgotna. Następnym razem będzie wersja cytrynowa, tzn. kisiel cytrynowy miast budyniu waniliowego i skórka otarta z cytryny.
 

pantera

Member
Lut 24, 2008
210
0
0
Znam to ciasto od lat pod nazwa placek smietankowy. W przepisie ktory posiadam( z ksiazki Ciasta,ciastka...) jest dokladnie 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia i 1 lyzka masla.Ciasto jest rzeczywiscie szybkie i smaczne.Chociaz ja wole placek z serkami,podobny ale to inna bajka .
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
Krystyna9 @ 4 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=685903Wydaje mi się, że spokojnie można do części ciast dodać kakao i zrobić babkę marmurkową. Ja postawiłam na waniliową. Jak dla mnie to jest ona wilgotna. Następnym razem będzie wersja cytrynowa, tzn. kisiel cytrynowy miast budyniu waniliowego i skórka otarta z cytryny.
krysiu napisz jak smakowała ci babka cytrynowa i jakie proporcie kisielu - taikie same jak w przepisie
lecker.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Podobne ciasto znam z wloskich stron: pieka je w roznych wersjach / niektorzy nawet w mikrofali /. Praktycznie kazdy cos zmienia. Mozna np. dodac "krople" czekoladowe. Robia z tego ciasta nawet torty przekladane kremem tzw. cukierniczym / budyniowym /.