Babka śmietanowa

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
pantera @ 4 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=685979.Chociaz ja wole placek z serkami,podobny ale to inna bajka .
Opowiesz nam te bajkę?
icon_mrgreen.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Znalazlam przepis wloski: jest identyczny, ale z dodatkiem rumu / ktory zreszta nie jest konieczny /.
Wersji jest cala strona.
Np.
- zamiast smietany taka sama ilosc jogurtu cytrynowego plus skorka z 2 cytryn plus 2 lyzki limoncello zamiast rumu
- zamiast smietany ricotta
- zamiast 100 g maki wiorki kokosowe plus "krople" czekoladowe / albo starta czekolada /
- dodatek 100 g stopionej czekolady i po upieczeniu posypac kakao
- mozna ja przekroic i przelozyc bita smietana wymieszana z miodem
Tak wyglada:
http://www.coquinaria.it/archivio/cucina/r...e_varianti.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asjenka

Member
Kwi 7, 2006
124
0
0
Zrobiłam wczoraj, w wersji Krystyny (2 łyżki budyniu zamiast mąki), jako "marmurkową". Wyszła świetnie
icon_smile.gif
! Pięknie urosła, jest wilgotna. I robi się bardzo szybko
icon_smile.gif
Nie mam białej mąki, tylko z pełnego przemiału i zamiast 2 szklanek dodałam ciut więcej niż jedną. Bałam się, że będzie za gęste. Jak myślicie, czy takie ciasto przed upieczeniem powinno być raczej lejące się, czy raczej do nakładania łyżką do formy?
 

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
asjenka @ 10 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=986335Zrobiłam wczoraj, w wersji Krystyny (2 łyżki budyniu zamiast mąki), jako "marmurkową". Wyszła świetnie
icon_smile.gif
! Pięknie urosła, jest wilgotna. I robi się bardzo szybko
icon_smile.gif
Nie mam białej mąki, tylko z pełnego przemiału i zamiast 2 szklanek dodałam ciut więcej niż jedną. Bałam się, że będzie za gęste. Jak myślicie, czy takie ciasto przed upieczeniem powinno być raczej lejące się, czy raczej do nakładania łyżką do formy?
moje nie było za gęste, z tego co pamiętam.
icon_mrgreen.gif
 

asjenka

Member
Kwi 7, 2006
124
0
0
Dzięki! To ważne dla mnie na przyszłość, bo np. w tym przepisie są 2 szklanki mąki, a moja mąka jest jakaś ciężka
gruebel_2.gif
i gdybym dodała tyle ile w przepisie, to by było bardzo gęste.
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Miałam dziś ochotę na coś słodkiego, a czterech liter nie chciało mi się ruszyć do sklepu, więc szybciutko zakręciłam tę babkę. Z tych proporcji wyszły mi dwie keksówki: jedna większa, druga trochę mniejsza. Pięknie wyrosły, pysznie smakują, a pracy przy nich niewiele. No i najważniejsze - składniki prawie zawsze mam w domu, więc to takie super awaryjne ciasto. Wieeelkie dzięki za przepis, Acacio.
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
babka dobra. strasznie słodka, wiec dla mnie na przyszlość mniej cukru. posypałam płatkami migdałowymi.
wyszła mi niestety z zakalcem.
i u mnie się spokojnie zmieściła w jednej keksówce więc nie wiem... może mam jakąs dużą formę
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,484
2,389
113
Upiekłam wczoraj wieczorem, babka bardzo smaczna, pulchna i pachnąca,
dodałam kisiel i skórkę cytrynową, piekłam w tortownicy z kominkiem
w 195 st przez 45 min, przepis łatwy i bardzo szybki.

Acacia dziękuję za przepis
cvety.gif
bussi.gif