rybka na szpinaku (Balbina)*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Najpierw przygotowuję szpinak, tak jak lubię czyli duszony z czosnkiem i odrobiną gałki muszkatułowej.
Filety z jakiej kto tam ryby lubi, obsmażam na oleju i odkładam w tzw. ciepłe miejsce. Na reszcie oleju obsmażam szybko kilka pieczarek pokrojonych w plasterki, następnie dodaję trochę bulionu z kostki (oczywiście może być prawdziwy, w oryginalnym przepisie był to wywar rybny instant, u nas chyba niedostępny), trochę białego wytrawnego wina i kilka łyżek kwąśniej śmietany. Doprawiam pieprzem i gotuję aż sos odparuje i zrobi się gęsty.
Na talerzu układam zgrabną kupkę szpinaku, na nią wykładam filety i polewam sosem śmietanowo - pieczarkowym.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: