Omlet*

Nika1990

Member
Gru 5, 2007
17
0
0
SKŁADNIKI:

- jedno lub dwa jajka
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki mleka(lub 4 w przypadku 2 jajek)

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka rozmieszać. Dodać białka delikatnie mieszając aż powstanie gładka, piankowata masa. Dodać mleko i przemieszać jeszcze kilka razy.
Patelnię POSMAROWAĆ oliwą z oliwek. Wylać masę, smażyć na małym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze trochę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gorzka

Member
Sty 14, 2008
5
0
0
zrobię go jutro i napiszę jak się udał
icon_biggrin.gif


pozdrawiam!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Czy przy odwracaniu na drugą stronę ten omlet nie pęka? Bo mi zawsze... jak staram się dać mniej mąki (daję na każde jajko łyżkę mąki i łyżkę mleka) przy odwracaniu jest bardzo niestabilny i bywało że wogóle nie dało się go przewrócić łopatką bo pękał, musiałam zsuwać na przykrywkę i tak odwracać... a i tak nie wyglądał ładnie.
Ja robię mniej dietetycznie
icon_wink.gif
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=536686
 

Nika1990

Member
Gru 5, 2007
17
0
0
Ja robię tak jak napisałam, często nawet zupełnie bez tłuszczu, no i bez mąki jak napisałam, i nic mi nie pęka
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: