Karp faszerowany w galarecie (yenulka)*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
2 karpie (po 1 kg)
2 cebule
½ selera
2 marchewki
sól, pieprz, ziele angielskie
2 czerstwe bułeczki
¾ szkl. Mleka
2 jajka
3 łyżki posiekanej natki
2 łyżki płatków migdałowych
sok z cytryny
2 czubate łyżki rodzynek
4 łyżeczki żelatyny

Rybę umyć, oskrobać, pokroić w dzwonka (nie rozcinać), włożyć w marynatę z jogurtu naturalnego na jakieś min. 4 godziny.
jedną cebulę , marchewki i seler obrać, umyć, zalać wodą, dodać sól, pieprz, ziele, zagotować. Włożyć głowy i ogony , gotować około godzinki na wolnym ogniu.
Bułki namoczyć w mleku, osączyć, cebule obrać, pokroić, białka ubić na pianę. Mięso z głów i ogonów obrać ze skóry i ości, zemleć z bułką i cebulą, dodać żółtka, migdały i rodzynki, natkę, sól, pieprz, wymieszać. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek i znowu wymieszać.
Dzwonka wypełnić farszem, ułożyć na jarzynach, gotować 30 min. na małym ogniu (wywar powinien przykrywać dzwonka). Żelatynę namoczyć w 1/3 szkl. wody. Rybę delikatnie wyjąć z wywaru, ułożyć na półmisku.
Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wywar przecedzić, dodać sok z cytryny i żelatynę, wymieszać. Ozdobić rybę wg uznania (ja układam na liściach sałaty karbowanej, zielonej i czerwonej, przyozdabiam winogronami, i kawałkami cytrynki). Ścinającą się galaretą zalać rybę, odstawić na min. 2 godziny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: