- Lis 13, 2005
- 9,188
- 2,742
- 113
Glazura czekoladowa
przepis Bajaderki ze strony: http://www.mniammniam.pl/p.php?p=8870. Tam też można zobaczyć oblane nią pierniki.
Porcja na około 50 sztuk średniej wielkości pierników.
składniki:
28g gorzkiej czekolady
3 1/4 szklanki cukru pudru
2 1/2 lyzki gorzkiego kakao
2 lyzeczki syropu kukurydzianego*
1/3 szklanki wody
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
sposób przygotowania:
Czekolade pokruszyc na mniejsze kawalki, rozpuscic w malym rondelku na malym ogniu czesto mieszajac.
Cukier puder przesiac z kakao do duzej miski. Syrop kukurydziany i wode doprowadzic do wrzenia w malym rondelku, dobrze wymieszac i wlac do do miski z cukrem - dobrze wymieszac (najlepiej mikserem), dodac rozpuszczona czekolade i ekstrakt waniliowy i ciagle mieszac az masa bedzie gladka i lsniaca.
Skorygowac konsystencje kilkoma kroplami goracej wody w razie potrzeby, dobrze miksujac za kazdym razem.
*Mozna zastapic miodem, melasa lub golden syrup...
dodatkowe informacje:
Glazura dosc szybko krzepnie, dobrze wiec jest trzymac naczynie z nia w misce z goraca woda w czasie nakladania na ciasteczka...
Gdyby calkowicie zastygla mozna ja delikatnie podgrzac i dodac ewentualnie kilka dodatkowych kropel goracej wody mieszajac az bedzie gladka.
przepis Bajaderki ze strony: http://www.mniammniam.pl/p.php?p=8870. Tam też można zobaczyć oblane nią pierniki.
Porcja na około 50 sztuk średniej wielkości pierników.
składniki:
28g gorzkiej czekolady
3 1/4 szklanki cukru pudru
2 1/2 lyzki gorzkiego kakao
2 lyzeczki syropu kukurydzianego*
1/3 szklanki wody
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
sposób przygotowania:
Czekolade pokruszyc na mniejsze kawalki, rozpuscic w malym rondelku na malym ogniu czesto mieszajac.
Cukier puder przesiac z kakao do duzej miski. Syrop kukurydziany i wode doprowadzic do wrzenia w malym rondelku, dobrze wymieszac i wlac do do miski z cukrem - dobrze wymieszac (najlepiej mikserem), dodac rozpuszczona czekolade i ekstrakt waniliowy i ciagle mieszac az masa bedzie gladka i lsniaca.
Skorygowac konsystencje kilkoma kroplami goracej wody w razie potrzeby, dobrze miksujac za kazdym razem.
*Mozna zastapic miodem, melasa lub golden syrup...
dodatkowe informacje:
Glazura dosc szybko krzepnie, dobrze wiec jest trzymac naczynie z nia w misce z goraca woda w czasie nakladania na ciasteczka...
Gdyby calkowicie zastygla mozna ja delikatnie podgrzac i dodac ewentualnie kilka dodatkowych kropel goracej wody mieszajac az bedzie gladka.