- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
Niewiele odbiega od tradycyjnego Bolo-Rei, ktore ozdobione jest na wierzchu owocami kandyzowanymi i posypane gruba warstwa cukru pudru.
Korone mozna wykonac i bez naciec, przyznam szczerze, ze jeszcze z nacieciami nie widzialam.
Skladniki:
1 kg maki pszennej
50 g drozdzy piekarskich (swiezych)
200 g cukru
150 g masla
6 jaj
szczypta soli
1 cytryna - otarta skorka
100 ml rumu
50 g mielonych orzechow wloskich
50 g migdalow - tutaj moga byc w platkach, w kostke, lub posiekane
200 g owocow kandyzowanych roznych (*figi, pomarancze, dynia, czeresnie, ananas, inne)
mleko do drozdzy
roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Odsypujemy 250 g maki do miseczki, rozpuszczamy drozdze w niewielkiej ilosci cieplego mleka i dodajemy do maki. Zagniatamy i pozostawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia.
Po wyrosnieciu dodajemy cukier, miekkie maslo, cale jaja, sol i pozostala make. Dobrze wyrabiamy i na koniec dodajemy skorke z cytryny i rum. Pozostawiamy do ponownego wyrosniecia az do podwojenia objetosci.
Kroimy owoce kandyzowane na mniejsze kawalki (*drobna kostka).
Rozwalkowujemy na wysypanej maka powierzchni tak aby otrzymac prostokat o grubosci pol centymetra. Ukladamy owoce kandyzowane, orzechy i migdaly, zostawiajac sobie czesc do dekoracji.
Zwijamy ciasto jak rolade i laczymy w wieniec.
Przenosimy na nasmarowana tluszczem forme do pieczenia i pozostawiamy jeszcze troche do wyrosniecia, po czym nozyczkami lub ostrym nozem robimy naciecia po obwodzie ciasta.
Pedzlujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni, okolo 40 minut.
Dekorujemy owocami i jak widac na oryginalnym zdjeciu nitkami zrobionymi na bazie cukru i zoltek (*gotowe sa do nabycia w cukierniach).
Przepis pochodzi z pliku PDF " Revista Especial da cozinha - Doces de Natal", udostepniony na forum Nasza Portugalia. Tlumaczenie na zyczenie Johasi.
* moje uwagi.
Korone mozna wykonac i bez naciec, przyznam szczerze, ze jeszcze z nacieciami nie widzialam.
Skladniki:
1 kg maki pszennej
50 g drozdzy piekarskich (swiezych)
200 g cukru
150 g masla
6 jaj
szczypta soli
1 cytryna - otarta skorka
100 ml rumu
50 g mielonych orzechow wloskich
50 g migdalow - tutaj moga byc w platkach, w kostke, lub posiekane
200 g owocow kandyzowanych roznych (*figi, pomarancze, dynia, czeresnie, ananas, inne)
mleko do drozdzy
roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Odsypujemy 250 g maki do miseczki, rozpuszczamy drozdze w niewielkiej ilosci cieplego mleka i dodajemy do maki. Zagniatamy i pozostawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia.
Po wyrosnieciu dodajemy cukier, miekkie maslo, cale jaja, sol i pozostala make. Dobrze wyrabiamy i na koniec dodajemy skorke z cytryny i rum. Pozostawiamy do ponownego wyrosniecia az do podwojenia objetosci.
Kroimy owoce kandyzowane na mniejsze kawalki (*drobna kostka).
Rozwalkowujemy na wysypanej maka powierzchni tak aby otrzymac prostokat o grubosci pol centymetra. Ukladamy owoce kandyzowane, orzechy i migdaly, zostawiajac sobie czesc do dekoracji.
Zwijamy ciasto jak rolade i laczymy w wieniec.
Przenosimy na nasmarowana tluszczem forme do pieczenia i pozostawiamy jeszcze troche do wyrosniecia, po czym nozyczkami lub ostrym nozem robimy naciecia po obwodzie ciasta.
Pedzlujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni, okolo 40 minut.
Dekorujemy owocami i jak widac na oryginalnym zdjeciu nitkami zrobionymi na bazie cukru i zoltek (*gotowe sa do nabycia w cukierniach).
Przepis pochodzi z pliku PDF " Revista Especial da cozinha - Doces de Natal", udostepniony na forum Nasza Portugalia. Tlumaczenie na zyczenie Johasi.
* moje uwagi.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: