Klopsy w płaszczyku z szynki

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
1 czerstwa bułeczka
2 cebule
1 ząbek czosnku
60 dag mielonego mięsa
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jajko,sól,pieprz
50 dag pieczarek
2 łyżki oleju
2 łyżeczki suszonego oregano
200 ml śmietany kremówki
12 plastrów szynki gotowanej

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebule i czosnek obrać,drobno posiekać.Mielone mięso wymieszać z jajkiem,1 łyżką koncentratu pomidorowego,odciśniętą bułką,czosnkiem i połową cebuli.Wyrobić na jednolitą masę,przyprawić sola i pieprzem.Gotowa masę podzielić na 12 części ,uformować podłużne klopsy ,każdy owinąć plastrem szynki.Obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Przygotować sos: pieczarki oczyścić , pokroić w cienkie plasterki,przesmażyć razem z reszta cebuli i oregano.Następnie dodać koncentrat pomidorowy, krótko podgrzać ,wlać śmietanę (można dodatkowo dolać 100 ml wody),gotować 5 min na niewielkim ogniu, doprawić solą i pieprzem.
Klopsy przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać sosem.Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10 min.