Swiateczne polano kasztanowo-czekoladowe, mrozone

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Skladniki

200g mlekoa koncentrowanego NIESLODKIEGO
3 jaja
puszka 500g kremu z kasztanow
2 lyzki alkoholu (cos w rodzaju wodki, starki czy krupniku)
100g czekolady, najlepiej specjalnej do deserow
50g cukru pudru

# Mleko wstawic na 15 minut do zamrazalnika
# Czekolade stopic z trzema lyzkami wody w kapieli wodnej albo w mikrofalowce
#3 zoltka wymieszac z kremem z kasztanow i alkoholem
# Mleko ubic mikserem az podwoi objetosc, delikatnie polaczyc z mieszanina kremu i jajek
#do podluznej formy wylac warstwe kremu, dodac na wierzch nieco stopionej czekolady, delikatnie wymieszac widelcem, tak zeby powstaly fantazyjne wzorki.Wylac nastepna porcje i tak dalej, az do wyczerpania skladnikow.
# wlozyc na minimum 12 godzin do zamrazalnika.
#Przed podaniem, nagrzac piec w pozycji "grill". Bialka ubic ze szczypta soli i cukrem pudrem.
# Zamarznete polano przelozyc na polmisek nadajacy sie do pieca, polac bialkami i zapiec przez 5 minut. Podawac od razu.


Przepis ten nie zostal jeszcze osobiscie przez mnie wyprobowany, probowala go za to znajoma, ktora sama sciagnela go ze strony nestle.