filety z soli w winie (Bogna)*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
przepis z kuchni francuskiej

na 4 osoby:
6 filetów po ok. 200gr
25dkg pieczraek
5dkg masła
5dkg mąki
500ml białego wytrawnego wina
1 bouqet garni (czyli gałązka pietruszki, tymianku, selera, liść laurowy, pieprz i czosnek)
sól,

ciasto:
100gr mąki
szkłąnka mleka
1 jajko
łyżeczka oleju, sól
łyzka sklarowanego masła

mleko ubić trzepaczką, dodać jajko, olej sól, wymieszać i odstawić na 15 minut.
2 filety pokroić w paski, posolić, oprószyc pieprzem, zanurzać w cieście i smażyc na masle, pieczarki obrac i usmażyc w całości na tym samym tłuszczu. Pozostałe filety posolić, popieprzyć i odstawic na 10 minut.
Do garnka wlać wino, dodac bouqet garni i zagotowac, włożyc filety i gotowac około 7 minut, wyjąć i trzymac w cieple
wywar przecedzic, odparować, łyzke maśła rozetrzec z mąką, połączyc z wywarem, wymieszac i zagotowac. Dodac pozostałe masło, ponownie zamieszac i zdjać z ognia.
gotowe filety ułozyc na półmisku, przybrac paskami ryby usmażonej w cieście i pieczarkami pieczarkami, polać sosem i podawać
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: