Ryba w galarecie (kaaamilaaa)*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
RYBA W GALARECIE - PRZEPIS SZWAGIERKI EDYTY

Rybkę namoczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.
Ułożyć pięknie na półmisku. Sporą ilość cebuli zeszklić na oliwie, odrobinę posolić. Cebula ma pokryć dość grubą warstwą rybkę.
Zalewa
5, 5 szklanki ciepłej wody
2 żelatyny z przyprawami do ryb
1 łyżka zwykłej żelatyny
3/4 szkl. octu
3/4 szkl. cukru
pieprz, sól, ziele angielskie, listek laurowy.

Składniki zagotować i taką gorącą zalewą zalać (masło maślane mi wyszło) rybkę. Cierpliwie poczekać aż stężeje. Zjadać ze smakiem. PYCHA
Ta porcja jest na dwa solidne półmiski ryby. Trudno mi powiedzieć na ile konkretnie. I jeszcze zależy czy lubicie jak jest dużo galarety czy nie. rybka pycha polecam
A jeśli chodzi o tą żelatynę to trudno ją kupić bo ona nie jest jakiejś znanej mocno firmy. W tej chwili nie pamiętam jakaś cykoria czy cos takiego. I te 2 paczki są na 5,5 szklanki wody i 3/4 szklanki octu. Wcale nie wychodzi mocna galareta. Może ta żelatyna jest jakaś słabsza? Nie mam pojęcia
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: