Ryba nadziewana pieczona +sos pomidorowy (Diana)*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
RYBA NADZIEWANA PIECZONA
składniki na 6 porcji:
1 1/2 kg okonia, ostroboka lub innej ryby,
1 drobno posiekany seler,
1 drobno pokrajana cebula,
1 drobno posiekany plasterek bekonu,
2 łyżki niesolonego masła,
5 dużych drobno pokrajanych pieczarek,
1 szklanka posiekanych kiełków sojowych,
3/4 szklanki mrożonego groszku,
1 szklanka gotowanego ryżu,
1 jajko,
1/2 łyżeczki lekko zmiażdżonych nasion kopru,
1 porcja soku ze świeżych pomidorów

Umyć i oskrobać rybę.
Przy użyciu ostrego noża usunąć w całości kręgosłup.
Ułożyć seler, cebulę i bekon w specjalnym naczyniu do pieczenia w kuchence mikrofalowej razem z masłem.
Przykryć i smażyć, nastawiając na najwyższą temperaturę, przez 3 minuty.
Dołożyć pieczarki, kiełki sojowe oraz groszek. Przykryć i smażyć jeszcze przez kolejne 4 minuty, co pewien czas mieszając.
Wyjąć, dodać ryż, jajko i przyprawy. Ostudzić.
Wypełnić rybę przygotowaną mieszaniną i umieścić w dużej torbie plastikowej. Ułożyć ją w naczyniu. Pokropić lekko sokiem pomidorowym, przedziurawić torbę w kilku miejscach z wierzchu i związać wylot opakowania paskiem folii.
Dusić w kuchence nastawionej na najwyższą temperaturę przez 16 - 20 minut, aż mięso będzie się rozwarstwiać w najgrubszym miejscu.
Odlać płyn z naczynia, następnie dusić w najwyższej temperaturze przez 3-4 minuty.
Zdjąć torbę uważnie, aby nie usunąć sosu, przybrać rybę plasterkami cytryny oraz pietruszką i podawać z sosem pomidorowym.

SOS POMIDOROWY
2 1/2 łyżki oliwy,
125 g posiekanej cebuli,
1 drobno pokrajany seler,
1 kilogram bardzo dojrzałych pomidorów lub pokrajane grubo włoskie pomidory w puszce,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka suszonych listków bazylii,
sól i pieprz.

Olej podgrzać i usmażyć seler oraz cebulę na złoty kolor.
Dodać pomidory, koncentrat i pozostałe składniki.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszając co jakiś czas gotować bez przykrycia przez 45 minut, aż zgęstnieje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: