Łosoś w galarecie (franki)*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Ja zazwyczaj robię na 2 osoby więc używam 1 filet z łososia, najlepiej bez skóry.
W garnku gotuję wodę i wrzucam 1-2 kostki rosołowe (np. rosół z warzywami), ziele ang. listki laurowe, pieprz. Po czym na kilka minut wkładam pokrojonego w 2-3cm paski łososia, przykrywam i gotuje na małym ogniu.
Nie może gotować się zbyt długo ponieważ będzie suchy.
Wyjmuje rybę, rosół odcedzam. W 3-4 łyżkach zimnej wody rozpuszczam żelatynę, a gdy stężeje rozpuszczam w tymże rosole i mieszam, co by się rozpuściło. Ewentualnie dosalam i dopieprzam.
Rybę układam w głębokim półmisku i zalewam rosołem, po czym układam ugotowane na twardo jajo i kolorową pokrojoną paprykę. Jeśli wolisz może to być np. marchewka, którą najlepiej ugotować w rosole, ale ja nie mogę marchewki, a poza tym to dłużej trwa lub kukurydza z puszki.
To tyle.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: