CIASTO "TĘCZA"

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
TĘCZA

Ciasto I:
8 żółtek,
3 jajka,
8 łyżek cukru.
Ubić.
Dodać 8 łyżek mąki, łyżeczkę proszku. Upiec.
Przekroić na pół.

Ciasto II:
7 białek, 8 łyżek cukru ubić.
Dodać 8 łyżek mąki, łyżeczkę proszku, 1/2 szkl maku suchego.

Krem:
ubić 3 małe kremówki, podzielić na pół.
Do jednej części dodać galaretkę zieloną (rozpuszczoną w szklance wody). Na koniec dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.
Do drugiej dać czerwoną galaretkę i tak samo reszta.

1. Połowa jasnego biszkoptu.
2. Masa zielona.
3. Ciasto z makiem.
4. Masa czerwona.
5. Polewa.

Aha, blaszka 25x40cm. I jeszcze jedno - Renia, dzięki za przepis (Renia to moja koleżanka jeszcze z liceum - kiedy to było!)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: