- Gru 22, 2007
- 728
- 0
- 0
TĘCZA
Ciasto I:
8 żółtek,
3 jajka,
8 łyżek cukru.
Ubić.
Dodać 8 łyżek mąki, łyżeczkę proszku. Upiec.
Przekroić na pół.
Ciasto II:
7 białek, 8 łyżek cukru ubić.
Dodać 8 łyżek mąki, łyżeczkę proszku, 1/2 szkl maku suchego.
Krem:
ubić 3 małe kremówki, podzielić na pół.
Do jednej części dodać galaretkę zieloną (rozpuszczoną w szklance wody). Na koniec dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.
Do drugiej dać czerwoną galaretkę i tak samo reszta.
1. Połowa jasnego biszkoptu.
2. Masa zielona.
3. Ciasto z makiem.
4. Masa czerwona.
5. Polewa.
Aha, blaszka 25x40cm. I jeszcze jedno - Renia, dzięki za przepis (Renia to moja koleżanka jeszcze z liceum - kiedy to było!)
Ciasto I:
8 żółtek,
3 jajka,
8 łyżek cukru.
Ubić.
Dodać 8 łyżek mąki, łyżeczkę proszku. Upiec.
Przekroić na pół.
Ciasto II:
7 białek, 8 łyżek cukru ubić.
Dodać 8 łyżek mąki, łyżeczkę proszku, 1/2 szkl maku suchego.
Krem:
ubić 3 małe kremówki, podzielić na pół.
Do jednej części dodać galaretkę zieloną (rozpuszczoną w szklance wody). Na koniec dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.
Do drugiej dać czerwoną galaretkę i tak samo reszta.
1. Połowa jasnego biszkoptu.
2. Masa zielona.
3. Ciasto z makiem.
4. Masa czerwona.
5. Polewa.
Aha, blaszka 25x40cm. I jeszcze jedno - Renia, dzięki za przepis (Renia to moja koleżanka jeszcze z liceum - kiedy to było!)
Ostatnią edycję dokonał moderator: