Gravlax plus sos (marinik)*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
GRAVLAX
- 2 surowe płaty łososia,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżka aromatycznej wódki (np. orzechówka, żołądkowa-gorzka),
- 1 pęczek koperku.

Sól zmieszać z cukrem i pieprzem. Łososia (ze skórą) polać wódką a następnie posypać mieszanką soli, cukru i pieprzu). Koperek posiekać i połową ilości posypać płaty łososia. Oba płaty złożyć i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny obciążając całość czymś ciężkim (puści sok).
Po upływie doby wyjąć z folii, zebrać nożem koperek i pokroić na plastry.

Podawać s sosem sporządzonym z następujących składników:

SOS DO GRAVLAX
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka musztardy,
- 1/2 łyżeczki maggi,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- pozostała ilość koperku
- ew. sól - do smaku

Do tego koniecznie białe pszenne pieczywo.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
wlasnie dzisiaj zrobilam ta rybke na obiad.

Zamiast orzechowki czy tez zoladkowej uzylam krupnika, wodki miodowej

Rybka calkiem smaczna, ja tylko bardzo lekko polewalam sosikiem,, bo moja rybka i tak juz byla troszke miodowa ( od wodki) :mrgreen: