- Sie 9, 2007
- 4,004
- 0
- 0
Uwielbiam ryż i gotując go na słodko używam różnych sposobów:
Ryż na mleku ;
1 szkl ryżu
3 szkl mleka
kawałek wanilii
15 dag cukru
2 zółtka
łyżkamasła i sól
1. Zagotować 2 litry wody i do wrzątku wsypać umyty ryż gotować 4-5 min, osączyć na sicie, przełożyć do rondla, dodać wanilię i sól, wlać gorace mleka, niezbyt szczelnie przykryć i gotowac na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko.
2. Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dokładnie wymieszać z gorącym ryżem.
Taki ryż jem sam, czasem jeszcze gozapiekam w piekarniku by skróka była chrupiaca i posypuje cynamonem. Może też być podawany na zimno z owocami (uwielbbiam z wiśniami z syropu lub dżemikami domowymi) , sokami lub bitą śmietaną.
Ryż z bananami:
1 szklryżu krótkoziarnistego
4 łyżki masła
2 szkl mleka
4 banany
2 łyżki cukru
szklanka bitej smitany
łyżweczka skórki cytrynowej
2 łyżki cukru pudru
W rondlu o grubym dnie stopić 2 łyżkimasła, włożyć umyty i osączony ryż, chwilę smażyć,mieszając, aż ryzwchłonie tłuszcz i stanie się szklisty.
Dodać cukier, skórkę, zalać wrzącym mlekiem i gotowaćna pół przykryty na malutkim ogniu, aż ryzwchłonie płyn.
Obrane banany obsmażyć na maśle, delikatnie wymieszać z ryżem.
Deser wyłożyć na półmisek ,polacbitą śmietana i posypaccukrem pudrem. TO WERSJA DESEROWA do zasłodzenia i zaspokojenia big zachcianek i głodu.
Ryż na mleku ;
1 szkl ryżu
3 szkl mleka
kawałek wanilii
15 dag cukru
2 zółtka
łyżkamasła i sól
1. Zagotować 2 litry wody i do wrzątku wsypać umyty ryż gotować 4-5 min, osączyć na sicie, przełożyć do rondla, dodać wanilię i sól, wlać gorace mleka, niezbyt szczelnie przykryć i gotowac na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko.
2. Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dokładnie wymieszać z gorącym ryżem.
Taki ryż jem sam, czasem jeszcze gozapiekam w piekarniku by skróka była chrupiaca i posypuje cynamonem. Może też być podawany na zimno z owocami (uwielbbiam z wiśniami z syropu lub dżemikami domowymi) , sokami lub bitą śmietaną.
Ryż z bananami:
1 szklryżu krótkoziarnistego
4 łyżki masła
2 szkl mleka
4 banany
2 łyżki cukru
szklanka bitej smitany
łyżweczka skórki cytrynowej
2 łyżki cukru pudru
W rondlu o grubym dnie stopić 2 łyżkimasła, włożyć umyty i osączony ryż, chwilę smażyć,mieszając, aż ryzwchłonie tłuszcz i stanie się szklisty.
Dodać cukier, skórkę, zalać wrzącym mlekiem i gotowaćna pół przykryty na malutkim ogniu, aż ryzwchłonie płyn.
Obrane banany obsmażyć na maśle, delikatnie wymieszać z ryżem.
Deser wyłożyć na półmisek ,polacbitą śmietana i posypaccukrem pudrem. TO WERSJA DESEROWA do zasłodzenia i zaspokojenia big zachcianek i głodu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: