Babka kokosowa

alexandra

Member
Mar 4, 2007
128
0
0
Bardzo smaczna, jedlismy z mężem jeszcze na ciepło
icon_smile.gif

wg przepisu margaret z http://www.gotowanie.wkl

Na okrągłą blaszkę 26 cm z kominkiem lub mniejszą
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
100g wiórek kokosowych

Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka i dalej ubijać.Mąke pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką.
Roztopioną (wrzącą)margaryną dodajemy do ciasta i mieszamy,na końcu dodajemy wiórki kokosowe,delikatnie wymieszać.Piec w temp.180 st. C ok 45 min. (do suchego patyczka)

Smacznego
icon_smile.gif


P1080818.jpg
 

Załączniki

  • P1080818.jpg
    P1080818.jpg
    154.6 KB · Wyświetleń: 3

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Bardzo lubie to co kokosowe, na pewno przetestuję. Dziękuję za przepis.
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Od lat robie babke wg identycznego przepisu, ale zamiast wiorek kokosowych daje owoce, najczesciej wisnie. Pycha, polecam
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Pyszna ta kokosowa babeczka, szybka do zrobienia i wspaniały efekt smakowy / piekłam w foremce z kominkiem /.
Dziękuję Alexandro
cvety.gif
bussi.gif



Hofi a ile dajesz wiśni?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Szarotka @ 20 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=650309Pyszna ta kokosowa babeczka, szybka do zrobienia i wspaniały efekt smakowy / piekłam w foremce z kominkiem /.
Dziękuję Alexandro
cvety.gif
bussi.gif

Hofi a ile dajesz wiśni?
Daje tyle wisni ile mama wrzucila do sloiczka i zawekowala. taki zwykly sloik po dzemie sklepowym, nie wiem ile tego jest, szklana moze. Jablka tez daje . porzeczki.
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
Pyszna jeszcze lepsza drugiego dnia
icon_smile.gif
, zamiast masła użyłam oleju, dodałam mniej wiórek a zamiast tego słupki migdałów, płatki migdałów i aromat migdałowy :D
icon_mrgreen.gif
a na końcu wierzch polałam nutellą
bardzo dobra, dziękuje za przepis
anbetung.gif

dscn81280001ki2.jpg
dscn81330001wr2.jpg
 

alexandra

Member
Mar 4, 2007
128
0
0
Aniu ale apteycznie wygląda Twoja baba
mniam.gif

no i fajny pomysł z tymi migdałami, następnym razem wypróbuję Twoją wersję
lecker.gif
 

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Upiekłam i właśnie zajadam. Wyszła pyszna, cudownie puszysta, mimo, iż musiałam ze trzy łyżki mąki dosypać, bo zdecydowanie za rzadkie ciasto wyszło. Polałam rozpuszczoną czekoladą, bo lubimy połączenie kokosu z czekoladą właśnie:)
 

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Dzisiaj babka była bardzo sucha, nie dało się jej w rękę wziąć, sypała się. Też tak miałyście? Oczywiście nie zmienia to faktu, że nadal była boska w smaku!
 

alexandra

Member
Mar 4, 2007
128
0
0
Annaa pisała,że jej babka drugiego dnia była jeszcze lepsza, a moja wstyd się przyznać,ale zawsze znika pierwszego dnia
icon_redface.gif

Jeśli się zmniejszy ilość kokosu to babka powinna być mniej sypka, pozdrawiam
icon_smile.gif
 

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Zrobiłam ze skórką z cytryny i limonki. Taka wersja smakowała nam bardziej i na drugi dzień też była w porządku, nie rozsypywała się. Przepis jest super:)
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
moja pierwszego dnia smakowała nie szczególnie, ale drugiego nadal była miękka i ten smak mmm pychota, chyba upiekę ponownie
mniam.gif
icon_mrgreen.gif
 

beza

Member
Maj 15, 2008
4
0
0
Ja upiekę w najblizszym czasie babkę w kształcie róży. Mam formę silikonową i nie mogę sie doczekać tego wypieku. Jak będzie gotowa to wstawię swoje zdjęcie.
icon_wink.gif