Sos Remoulade*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Sos Remoulade

S4020982n.jpg

2 jajka
3 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej smiatany
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki octu (może być więcej, jeśli ktoś lubi)
ogórek konstrwowy/korniszony
1/2 cebuli
szczypta cukru
sól i pieprz czarny do smaku


1. Jajka ugotowac na twardo.

2. Żółtka rozetrzeć z majonezem i musztardą, dodać śmietaną, uważając z ilością, by sos nie zrobił się zbyt rzadki.
Musztarda powinna być wyrazista w smaku.
3. Dodać posiekane drobniutko białko, cebulkę i ogórki.

4. Dodać cukier, ocet, sól i pieprz do smaku - pieprz musi być czuć.

Sos powinien postać ok. 15 min. w lodówce, by smaki się wymieszały.

(Jeśli ktoś lubi, można także dodać przeciśnięty czosnek, co dodatkowo zaostrzy smak. )

Doskonały do ryb, kiełbasek, jajek, kanapek, mięs na zimno.


SMACZNEGO!
mniam.gif


wink.gif
 

Załączniki

  • S4020982n.jpg
    S4020982n.jpg
    22.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ja tez sprobuje.
 

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
O ja cię kręcę...ten sos jest w naszej rodzinie od zarania dziejów
icon_smile.gif
....nawet nie wiedziełem, że ma jakąś nazwę.

My go nazywaliśmy sos jejeczny z ogórkami
icon_mrgreen.gif


Pozdrawiam
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
jest to sos pochodzenia francuskiego, za to rekordy popularnosci bije w Danii
icon_biggrin.gif

tam go jadlam po raz pierwszy, uwielbiam
lecker.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
aaa... i polecam dodanie ziol (estragon, trybula, czy chociazby pietruszka); pycha!
lecker.gif


a cebulka to moze byc szalotka np.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: