- Lis 1, 2004
- 28,999
- 1
- 0
Pycha
wg Kuchni Tajskiej - z Kuchennej półeczki
350 g krewetek rozmrozić
250 g makaronu ryżowego ugotować wg instrukcji na opakowaniu
W soku / patelni rozgrzać 4 łyżki oleju roślinnego (u nas ryżowy)
Wrzucić 2 pokrojone drobno ząbki czosnku, przesmażyć
Wbić 1 jajko (moja sugestia : jajko dodać POD KONIEC smażenia całej potrawy)
Dodać krewetki i osączony makaron
Dodać:
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżeczki sosu rybnego
0,5 łyżeczką cukru
papryczką chili suszoną
wkroić dymkę
dorzucić garść posiekanych solonych orzeszków ziemnych
Smażyć
Podawać z kolendrą (nie u nas. Nie lubię) , ćwiartką cytryny i kolejną garścią orzeszków
ps. w oryginalnym przepisie są jeszcze jakieś kiełki..
wg Kuchni Tajskiej - z Kuchennej półeczki
350 g krewetek rozmrozić
250 g makaronu ryżowego ugotować wg instrukcji na opakowaniu
W soku / patelni rozgrzać 4 łyżki oleju roślinnego (u nas ryżowy)
Wrzucić 2 pokrojone drobno ząbki czosnku, przesmażyć
Wbić 1 jajko (moja sugestia : jajko dodać POD KONIEC smażenia całej potrawy)
Dodać krewetki i osączony makaron
Dodać:
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżeczki sosu rybnego
0,5 łyżeczką cukru
papryczką chili suszoną
wkroić dymkę
dorzucić garść posiekanych solonych orzeszków ziemnych
Smażyć
Podawać z kolendrą (nie u nas. Nie lubię) , ćwiartką cytryny i kolejną garścią orzeszków
ps. w oryginalnym przepisie są jeszcze jakieś kiełki..
Ostatnią edycję dokonał moderator: