- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
hinduskie "kluski" z fasoli mung dla Margot
na dip:
600ml greckiego jogurtu
sol
2 lyzeczki cukru
2 lyzrczki oeju sloneczniekowego
1 lezeczka czarnej gorczycy
1 lyzeczka nasion kuminu
12 lisci curry
4 suszone chilli (oczyszczone i pokrojone)
na "kluski":
220g polowek fasolki mung, umytych i dobrze odsaczonych
60ml wody
1 lyzeczka swiezego imbiru, startego
1 duza szczypta sody
sol
olej do glebokiego smazenia
goraca woda do zanuzania
Jogurt mieszam z sola i cukrem. Na malej patelni rozgrzewam olej i smaze gorczyce. Gdy zacznie "podskakiwac" dodaje kumin, liscie curry i kawalki chilli. Chwilke jeszcze smaze i szybko dodaje do yogurtu.
Wszystkie skladniki "kluski" (za wyjatkiem oleju) wrzucam do blendera i miksuje na geste ciasto. Mozna dodac nieco wody, gdyby masa byla zbyt gesta.
Gdy olej jest juz goracy, lyzka nabieram troche masy i i delikatnie zsuwam ja na olej ( gdy olej jest rzeczywiscie dobrze rozgrzany "kluski" powinny). szybko pojawic sie na powierzchni ). Wycigam "kluski" lyzka cedzakowa i natychmiast zanuzam je w goracej wodzie. Wyciagam, odsaczam je z wody dokladnie i wkladam do naczynia z jogurtem. Calosc schladzam dobrze przed podaniem.

na dip:
600ml greckiego jogurtu
sol
2 lyzeczki cukru
2 lyzrczki oeju sloneczniekowego
1 lezeczka czarnej gorczycy
1 lyzeczka nasion kuminu
12 lisci curry
4 suszone chilli (oczyszczone i pokrojone)
na "kluski":
220g polowek fasolki mung, umytych i dobrze odsaczonych
60ml wody
1 lyzeczka swiezego imbiru, startego
1 duza szczypta sody
sol
olej do glebokiego smazenia
goraca woda do zanuzania
Jogurt mieszam z sola i cukrem. Na malej patelni rozgrzewam olej i smaze gorczyce. Gdy zacznie "podskakiwac" dodaje kumin, liscie curry i kawalki chilli. Chwilke jeszcze smaze i szybko dodaje do yogurtu.
Wszystkie skladniki "kluski" (za wyjatkiem oleju) wrzucam do blendera i miksuje na geste ciasto. Mozna dodac nieco wody, gdyby masa byla zbyt gesta.
Gdy olej jest juz goracy, lyzka nabieram troche masy i i delikatnie zsuwam ja na olej ( gdy olej jest rzeczywiscie dobrze rozgrzany "kluski" powinny). szybko pojawic sie na powierzchni ). Wycigam "kluski" lyzka cedzakowa i natychmiast zanuzam je w goracej wodzie. Wyciagam, odsaczam je z wody dokladnie i wkladam do naczynia z jogurtem. Calosc schladzam dobrze przed podaniem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: