- Lis 13, 2005
- 8,347
- 1,425
- 113
Na prośbę Aniks przepis Bajaderki ze strony http://www.mniammniam.pl/p.php?p=6794. Tu też można zobaczyć zdjęcie.
"Rozetki
U mnie znane sa jako faworki dla leniwych
Potrzebne bedzie do ich zrobienia specjalne urzadzenie a reszta to juz pestka
składniki:
1 szklanka mleka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
3 lyzki cukru
szczpta soli
1/2 lyzeczki cardamonu (niekoniecznie)
1 1/2 szklanki maki
2 jajka
olej do smazenia
sposób przygotowania:
W duzej misce wymieszac make, cukier, sol i cardamon. Dodac mleko, lekko rozbeltane jajka i wanilie. Dobrze wymieszac na gladka mase i zostawic aby odpoczelo, przynajmniej 30 minut.
Olej rozgrzac w szerokim rondlu do temperatury 195ºC. Dowolna koncowke wkrecic do uchwytu, zanurzyc na kilka minut w goracym oleju, lekko otrzasnac i delikatnie zanurzyc w ciescie - uwazac aby ciasto nie przykrylo gornej czesci nasadki bo wtedy ciastko nie zejdzie z koncowki po usmazeniu, zanurzyc w goracym oleju i smazyc az ciastka sie ladnie zrumienia. Czasami same odczepiaja sie od koncowki, czasami trzeba sobie pomoc widelcem.
Odsaczyc na reczniku papierowym, przeniesc na talerz i lekko oproszyc cukrem pudrem.
Dobrze jest zanurzac koncowke w goracym oleju przed kazdorazowym maczaniu w ciescie - od tak rozgrzanej ciasto latwiej samo odchodzi."
"Rozetki
U mnie znane sa jako faworki dla leniwych
składniki:
1 szklanka mleka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
3 lyzki cukru
szczpta soli
1/2 lyzeczki cardamonu (niekoniecznie)
1 1/2 szklanki maki
2 jajka
olej do smazenia
sposób przygotowania:
W duzej misce wymieszac make, cukier, sol i cardamon. Dodac mleko, lekko rozbeltane jajka i wanilie. Dobrze wymieszac na gladka mase i zostawic aby odpoczelo, przynajmniej 30 minut.
Olej rozgrzac w szerokim rondlu do temperatury 195ºC. Dowolna koncowke wkrecic do uchwytu, zanurzyc na kilka minut w goracym oleju, lekko otrzasnac i delikatnie zanurzyc w ciescie - uwazac aby ciasto nie przykrylo gornej czesci nasadki bo wtedy ciastko nie zejdzie z koncowki po usmazeniu, zanurzyc w goracym oleju i smazyc az ciastka sie ladnie zrumienia. Czasami same odczepiaja sie od koncowki, czasami trzeba sobie pomoc widelcem.
Odsaczyc na reczniku papierowym, przeniesc na talerz i lekko oproszyc cukrem pudrem.
Dobrze jest zanurzac koncowke w goracym oleju przed kazdorazowym maczaniu w ciescie - od tak rozgrzanej ciasto latwiej samo odchodzi."
Ostatnią edycję dokonał moderator: