Chleb wieloziarnisty

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,407
113
Dziś po długiej przerwie upiekłam ten chleb. Bez "mącznych eksperymentów" - u mnie dokładnie wg przepisu z krupczatki. Przeczytałam kilka ostatnich wpisów i nie mogę się zgodzić z tym, że ten chleb upieczony z krupczatki się kruszy. Dawno go nie piekłam, ale dobrze pamiętam, że on zadziwiająco długo był wilgotny i bardzo smaczny.

chleb_wieloziarnisty.jpg

chleb_wieloziarnisty2.jpg

chleb_wieloziarnisty3.jpg

 

Załączniki

  • chleb_wieloziarnisty.jpg
    chleb_wieloziarnisty.jpg
    59.5 KB · Wyświetleń: 1
  • chleb_wieloziarnisty3.jpg
    chleb_wieloziarnisty3.jpg
    77.9 KB · Wyświetleń: 1
  • chleb_wieloziarnisty2.jpg
    chleb_wieloziarnisty2.jpg
    64.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Nagle okazało sie, że muszę zrobić śniadanie na jutro do wzięcia do pracy
szukałam mega szybkiego przepisu, i już się piec grzeje na niego.
Zdziwiłam się, że tłuszczu żadnego nie ma w przepisie, może dlatego rośnie jak szalony
icon_mrgreen.gif


----
po upieczeniu chleb dobry, moje łakomstwo poskutkowało jednak tym, że skóra podczas krojenia takiego ciepłego chleba odpadała
na szczęście rano pieknie się kroił, a miałam obawy, że będzie się kruszył ale jest oki.
połowę wody zastąpiłam zakwasem na żurek, który zrobiłam z owsa dla kuni
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

amy01

Member
Gru 17, 2012
54
0
0
Jakby ktoś chciał zrobić ten chlebek, korzystając z mąki pełnoziarnistej zamiast otrąb, oraz biorąc pod uwagę wskazówki Mirabbelki, to podaję skład:

Chleb wieloziarnisty
(wg przepisu Komarki z GW)

Na 2 bochenki:

360g mąki pełnoziarnistej typu 1850 lub 2000
710g mąki typu 550
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 dag świeżych drożdży
1 litr wody

Czyli nie dajemy otrąb, a mąka pełnoziarnista będzie ich zawierała tyle, co w pierwszej wersji tego chleba. Stosując mąkę 550 zamiast krupczatki, chlebek będzie trochę dłużej świeży.
I dalej tak samo, jak w głównym przepisie.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
znowu dzisiaj upiekłam
icon_biggrin.gif

Dodałam mąkę przenną razową, i zmieliłam 3 łyżki amarantusa, 3 łyżki maku i lnu.
Dla nas ten chleb jest jednak stanowczo za słodki dlatego dałam 1,5 łyżki soli i 1 łyżkę cukru.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Robię znowu
icon_smile.gif
Mam tylko jedno pytanie dziewczyny...często chleby i ciasta, które piekę w keksowce wychodza mi zbite i niedopieczone w srodku. W piekarniku u mojej mamy nigdy nie miałam tego problemu ale odkąd wprowadziłam się do chłopaka to nie jest już tak łatwo
icon_neutral.gif
Jego piekarnik nie ma opcji grzania 'góra i dół' także wszystko robię na termoobiegu a to ponoć podnosi temperaturę i nie jest idealne do wszystkich wypieków...jakieś porady?
bussi.gif







Edit:
Upiekłam w małej tortownicy aby uniknąć zakalca. Ale dalej bardzo proszę o porady w kwestii pieczenia na termoobiegu.
Chlebek robiłam z połowy porcji. Użyłam 400g mąki pełnoziarnistej orkiszowej i 120g mocnej mąki pełnoziarnistej chlebowej. Nie dodałam otrębow i ziaren, soli jedynie 1/2 łyżki + 1 łyżka ciemnego cukru. Wyszedł bardzo dobry
icon_smile.gif
Dziękuję!
 

Załączniki

  • chlebek.jpg
    chlebek.jpg
    225.3 KB · Wyświetleń: 0
  • n.jpg
    n.jpg
    244.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Termoobieg dla chlebów nie jest dobrym pomysłem.
Jeśli ma grzanie sam dół to wystarczy podnieść chleb na wyższą półkę by się nie spalił.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
to wszystkie opcje jakie mam w moim piekarniku
icon_frown.gif
 

Załączniki

  • IMG_0432.jpg
    IMG_0432.jpg
    50.4 KB · Wyświetleń: 1

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Na gwałt potrzebowałam upiec chleb a że zakwas padł a z zamrażalnika trzeba długo reanimować wybór padł na ten szybki przepis.
Wyszedł smaczny a co najwazniejsze roboty z nim bardzo mało.Polecam.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,613
1,148
113
Mam dwie lewe ręce do chleba za to inne wypieki idą mi jak po maśle. Zachęcona dobrymi opiniami i prostotą wykonania zarobiłam, właśnie siedzi w piekarniku. Skorzystałam z podpowiedzi Hazo i dałam uprażone ziarna. Zobaczymy co tym razem upiekę
icon_wink.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,613
1,148
113
Udało mi się upiec smaczny chleb
icon_biggrin.gif

Piekłam dwa razy. Za pierwszym razem wiernie z przepisem, za drugim część mąki krupczatki zastąpiłam pszenną razową i żytnią i dałam mniej cukru (na zdjęciu to ten po lewej). Druga wersja bardziej mi smakuje (mniej słodka). Będą powtórki, to pewne. Dzięki za przepis.

chleb_z_ziarnami.JPG
 

Załączniki

  • chleb_z_ziarnami.JPG
    chleb_z_ziarnami.JPG
    411.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Skleroza, zapomniałam, że zawsze robiłam z połowy porcji
odmierzyłam wszystkie składniki suche i wymieszałam i obudziłam się, że nie mam aż tak dużego naczynia by zmieścić jeszcze wodę nie mówiąc o rośnięciu
dump.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,613
1,148
113
Dwa dni temu piekłam tylko na mące gryczanej + dwie garście słonecznika. Dzisiaj zjadam ostatnia kromkę. Wszyscy zachwyceni. Ja zaskoczona bo spodziewałam się gliniastego a tu lekko wilgotny i bardzo smaczny.

Miałam w planie upiec dzisiaj dwa różne chleby ale... w pracy zostawiłam zakupy, w tym drożdże, które rano kupiłam
dump.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
A ja dałam sporo żytniej chlebowej, dwie garście gryczanej i z braku otrębów dopełniłam płatkami owsianymi, pyszny jest jak orzeszek, gorący z masłem, mlask,
dodatek płatków sprawił, że chlebek jest kleisty tak jak uwielbiam.

Inne chleby niechaj się schowają, to świetny przepis, żaden nawet na zakwasie nie jest tak dobry jak ten właśnie
fiesgrins.gif
 

Załączniki

  • chleb2.jpg
    chleb2.jpg
    218.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Piekłam ten chleb dwa razy i obie wersje bardzo smaczne.
Za pierwszym razem połowę krupczatki zamieniłam na pszenną chlebową
typ 650 + trochę pełnoziarnistej.
Za drugim razem robiłam wersję podaną przez amy01.
W obu wersjach dałam zamiast cukru tylko 1 łyżkę miodu i zmniejszyłam
ilość drożdży do ok. 4 dag. Polecam.
lecker.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,613
1,148
113
Kolejny raz upiekłam, stygnie. Tym razem z otrębami orkiszowymi a zamiast sezamu otręby gryczane.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Bardzo fajny ten chleb,
zupełnie nie przestrzegam ilości ziaren i ich rodzaju tylko żęby konsystencja była za każdym razem podobna,
dziś dałam tylko 3/4 szklanki płatków owsianych, 4 łyżki maku zmielonego i 1/2 szklanki szarłatu, którego ziarenka wcześniej zmieliłam i mocno chlupnełam octem balsamicznym
Dodatek maku sprawia, że jest przepyszny
icon_razz.gif

Wkładająć go do foremki ciasto już ani minuty nie wyrastalo w niej,
miałam piekarnik gorący po wyjęciu pizzy więc wrzuciłam nieurośnięte i mimo to się chlebek udał doskonale
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
Pierwszy raz upiekłam ten chlebek , łatwiejszego jeszcze chyba nie robiłam
icon_smile.gif
. Przepis zdecydowanie do dalszego wykorzystywania , gdy nie będę miała czasu na zabawę z zakwasem (przepis znalazłam na blogu Przy kuchennym stole, dopiero potem zauważyłam , że tu też jest). Tak mi wyszedł
zkrupczata4.jpg
zkrupczatka9.jpg
 

Załączniki

  • zkrupczata4.jpg
    zkrupczata4.jpg
    65.3 KB · Wyświetleń: 1
  • zkrupczatka9.jpg
    zkrupczatka9.jpg
    85.9 KB · Wyświetleń: 1

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,319
1,585
113
Robiłam już dwa razy, robiła też moja siostra. Pyszny i banalnie łatwy i szybki! W niedzielę piekłam z 1,5 porcji. Zdecydowanie zbyt szybko się zjada. 1/3 mąki zastąpiłam pszenną, ale tylko dlatego,że więcej nie miałam. Długo jest świeży i niestety zgubny dla moich bioder!!!!
icon_smile.gif
Polecam zdecydowanie.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,907
1,488
113
Upiekłam i przepadłam!, przed chwilą było próbowanie jeszcze trochę ciepłego, roboty przy nim nie ma a jest
lecker.gif
, ślubny co chwilę wchodzi do kuchni
icon_lol.gif
. Zrobiłam z 1 kg krupczatki (piekłam w keksówce i małej tortownicy), zmniejszyłam sól do 1 łyżki i dałam ok.3 dkg. drożdży, użyłam 3 łyżki cukru i 3 łyżeczki miodu, oprócz ziaren dołożyłam trochę czarnuszki. Zdjęcia nie będzie ale uwierzcie mi słowo - udał mi się.
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,319
1,585
113
Wierzę, bo mi się udał 2 razy, również siostrze i koleżance. Znika równie szybko jak się robi. A przyznam,że przepis widziałam dawno ale dopiero teraz mnie natchnęło!