Czekolada plastyczna do wykonania róż

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
i stanowczo za skromny
icon_biggrin.gif
 

jot

Member
Mar 31, 2007
36
0
0
Witam bardzo proszę o radę zrobiłam plastczną czekladę gorzką i wyszła super , a dzisiaj zrobiłam z białej dokładnie tak samo czyli 200 g czekolady białej , 75 g miodu prawdziwego , było bardzo dużo tłuszczu więcej niż w gorzkiej , zagniotłam ,rozwałkowało sie ,ale żadna sie nie trzyma tylko wszystko leci co mam zrobić , z czernej leżą sobie w lodówce są piękne ,ale chcę połączyć je z białymi różami pomóżcie
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
uulala ja niestety nie pomoge. Do tej pory nie robilam ozdob z bialej czekolady wiec brakuje mi doswiadczenia. Moze problem tkwic w tym, ze w bialej nie ma tej miazgi kakaowej i jest mniej masla. Moze wypowiedza sie Ci, ktorzy robili juz ozdoby z bialej czekolady
icon_biggrin.gif
 

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
ja robilam z bialej czekolady róże i naprawdę nic nie mogę zarzucić, wyszly piękne
raz mi nie wyszla sama masa bo rozlalam ją na taki zwykly papier od drukarki i wszystko bardzo wsiąklo,jak udalo mi sie ją już oderwać to byla bardzo sucha inie bardzo plastyczna. a może to wina samej czekolady bo akurat wtedy robilam na biedronkowej, ale czytalam ze dziewczyny z niej tez robią i jest ok!

moim zdaniem powinnaś spróbować jeszcze raz, może kup czekoladę z innej firmy?! przeanalizuj wątek jeszcze raz
dump.gif
Myślę że nie ma co się zrażać po nieudanej próbie tylko próbowac próbować próbować (ja nie wspomnę ile masy cukrowej wyrzucilam do kosza zanim zaczela mi wychodzić taka która mi pasuje
ham.gif
)
 

jot

Member
Mar 31, 2007
36
0
0
To moja masa jest plastyczna pięknie sie lepi , jedyna wadą jest to , iż nie teżje tak jak czarna po ulepieniu róży płatki po chwili klapną i nie widać czy to róża , co mam dać ,żeby żeby p[o ulepieniu stężała boję się ,że jak połóżę na torcie to róże białe klapną
rofl.gif
cheers.gif
cheers.gif
cheers.gif







 

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
może masz za ciepło w domu? zrób różę i połóż przy otwartym, uchylonym oknie. Czekoladą można pracować tylko do określonej temperatury, w wakacje np dekoracje szybko wkładałam do lodowki. A może jak masz CMC dodaj do części i sprawdź moze będzie ok.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Popełniłam czekoladę plastyczną. Z białej i z gorzkiej firmy AlpenGold. Tylko dlatego, że pewna pani chciała tort bez masy cukrowej, to stwierdziłam, że poeksperymentuję. No i oto moje wnioski:
Czekolada biała fajnie się formowała, dała się zafarbować barwnikami, których zwykle używam do masy, ale po 2 dniach zauważyłam malutkie krople na listkach i są one miękkie nawet po pobycie w lodówce. Gorzka czekolada (smakuje lepiej, ale ja jestem miłośnikiem gorzkiej, białej nie uznaję, mlecznej raczej nie jadam) była twarda, ale dało się rozwałkować. Nie wiem natomiast jak lambethka obłożyła tort tą masą. Moja po nałożeniu na tort(a była całkiem cienka) nie dała się formować jak masa cukrowa, zdecydowałam, że zdejmę (musiałam ją wycierać, bo się ubrudziła). Myślę, że nie dałoby się tego tortu pokroić z tak twardym obłożeniem.
Ostatecznie tort udekorowałam bitą śmietaną z mascarpone. Jedynie ozdoby z czekolady. Czy ją kiedyś powtórzę? Na pewno będę musiała wymyśleć wykorzystanie pozostałej czekolady (ciemną robiłam z 400g, więc zostało mi baaaaardzo dużo), a robić mogę jedynie z białej ozdoby, ale może spróbuję z mlecznej, może nie będzie taka oporna.
A oto mój tort:

 

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Witam. Dopiero zaczynam przygodę z tortami, wcześniej je pieklam, ale nie umialam ozdobic, dopiero kiedy trafiłam tutaj zaczęłam próby z masa cukrowa, a dziś po raz pierwszy bawilam sie czekolada plastyczna.
Wyszedł taki, jeszcze bardzo niedoskonały
 

Załączniki

  • image.jpg
    image.jpg
    226.2 KB · Wyświetleń: 1
  • image.jpg
    image.jpg
    221.8 KB · Wyświetleń: 1
  • image.jpg
    image.jpg
    213.9 KB · Wyświetleń: 1

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Czesc dziewczyny. Mam pytanie odnosnie rozyczek. W cukierni Sowa na ich stronie są torty ślubne a na nich takie male i foremne roze jak je zrobic? Jest jakis tutorial??
 

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Dziekuje bardzo
icon_smile.gif
mam jeszcze pytanie, odniescie mnie prosze jakby co do dobrego watku.. GUM PASTE.. z czym to sie je? Gdzie kupic i jak z tym pracowac?
 

Puchatieux

Member
Lut 17, 2013
7
0
0
A ja testowałam już kilkukrotnie i obkładałam tą czekoladą cały tort :D świetnie się do tego nadaje a i smakowo jest zdecydowanie lepsza niż masa cukrowa
icon_smile.gif
 

Puchatieux

Member
Lut 17, 2013
7
0
0
Właśnie testuję barwienie tej czekolady, dodałam fioletowy i czarny barwnik, zobaczymy czy zachowa plastyczność
icon_smile.gif
bo jestem w niej zakochana
icon_smile.gif
a na sobotę robię tort więc będzie w sam raz
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja wczoraj pierwszy raz zrobiłam czekoladę plastyczną ( z gorzkiej, mlecznej i białej czekolady barwionej żelowym barwnikiem) i ulepiłam z niej ozdóbki na ten tort:
czekoladowo_miętowy_083.jpg

czekoladowo_miętowy_088.jpg

do tabliczki czekolady dawałam 2 łyżki miodu.
 

Załączniki

  • czekoladowo_miętowy_083.jpg
    czekoladowo_miętowy_083.jpg
    94.2 KB · Wyświetleń: 1
  • czekoladowo_miętowy_088.jpg
    czekoladowo_miętowy_088.jpg
    89.9 KB · Wyświetleń: 1

asikozk

Member
Maj 25, 2013
12
0
0
Dziewczyny,

pierwszy raz robiłam czekoladę plastyczną i nie do końca wiedziałam, ile tego miodziku dodać. Dodałam ok 2 łyżki stołowe, ale masa strasznie mi się kruszyła i żadne różyczki nie wychodziły. Dodałam więc troszkę Planty i już dało się mniej więcej lepić. Następnym razem spróbuję dodać od razu więcej miodu - może wtedy będzie bardziej plastyczna? Oto wynik mojej pracy
 

Załączniki

  • 2014_05_03_17_54_16_540.jpg
    2014_05_03_17_54_16_540.jpg
    494.6 KB · Wyświetleń: 1

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
ozdoby z plastycznej czekolady można układać spokojnie na torcie z bitej śmietanki z mascarpone? Nic się nie rozpuści?
wiem ,ze ozdoby z białej czekolady nie będą śnieżnobiałe, ale może bym się zdecydowała jeśli super wytrzyma dobę w lodówce na torcie