piersi z kurczaka w cieście piwnym

Damroka

Member
Sty 26, 2008
4
0
0
Ciasto piwne:
5 łyżek mąki
2 łyżki mączki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
sól
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
piwo

wszystkie składniki wymieszać dodając tyle piwa by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany



pierś z kurczaka pokroić na spore kawałki przyprawić ulubiona przyprawą i "obtoczyć" w cieście. Smażyć we frytkownicy na złoty kolor.

Polecam podawać z jakimś pysznym sosem
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ja.1980

Member
Paź 12, 2005
212
0
0
czy to ciasto jest po usmażeniu takie bardzo chrupiące i twarde czy raczej bardziej racuchowe?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Damroka

Member
Sty 26, 2008
4
0
0
ciasto nie będzie chrupiące, raczej bardziej racuchowate. Przy smażeniu trzeba pamiętać żeby kawałki kurczaka wkładać po kolei a nie wszystko na raz. Najważniejsza jest konsystencja, zbyt rzadkie spłynie.
 

citri

Member
Lut 21, 2008
8
0
0
Ciasto jest lekko chrupiące na początku:) Później już po podgrzewaniu niestety nie smakuje tak dobrze.
Można też poprostu smażyć na patelni. I polecam małe kawałki;) Tak, bez żadnych kości, chrząstek itd. Kurczaczek przepyszny!