Ciasto czekoladowe - w kształcie serca

Siekierka

Member
Lut 14, 2008
10
0
0
ciasto:
* 1 szklanka cukru
* 2 szklanki mąki
* 1 szklanka mleka
* 1 jajko
* 0,5 kostki margaryny
* 3 czubate łyżki kakao
* 3 łyżki dżemu wiśniowego albo wiśni w zalewie, byle by były całe wisienki, ale bez pestek
* łyżeczka sody oczyszczonej
* 4 garście orzechów włoskich

polewa:
* 3 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej, albo mieszane - zależy od gustu)

PRZEPIS
1. Margarynę pokrojoną na części, wraz z jajkiem i cukrem ukręcić mikserem (tak po prostu najszybciej). Następnie dodać mąkę, sodę i ukręcając mleko, a w następnej kolejności kakao. Wyłączamy mikser i dodajemy dżem i wiśnie (lub tylko dżem) i dobrze mieszamy. A następnie część orzechów (ok. 2/3).

2. Do tortownicy (w moim przypadku w kształcie serca) wysmarowanej margaryną i osypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, które lekko wciskamy w ciasto.

3. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200st. Zmniejszamy temperaturę do 180st i pieczemy ok. 30-40min. Gdy ciasto zaczyna pachnieć należy sprawdzić, czy jest w środku suche (co czynimy drewnianym patyczkiem do szaszłyków) wbijając do środka ciasta. Jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Jeśli natomiast nie, to należy je dalej piec aż patyczek będzie suchy. W przypadku, gdy ciasto będzie podpieczone z góry, ale w środku jeszcze nie dokładnie proponuje przykryć je folią aluminiową (błyszczącą częścią do góry).

4. Po upieczeniu ciasto musi trochę ostygnąć, więc wyjmujemy je z formy. Po pewnym czasie bierzemy tabliczki czekolady i roztapiamy je w rondelku (cały czas mieszając, by się nie przypaliło). Następnie smarujemy ciasto czekoladą. Jeśli ktoś ma ochotę, czas i pomysł można także je w jakiś sposób ozdobić.

Życzę smacznego!![color="#0000FF"][/color]
 

Załączniki

  • poprawione2.jpg
    poprawione2.jpg
    76.9 KB · Wyświetleń: 0
  • poprawione4.jpg
    poprawione4.jpg
    70.2 KB · Wyświetleń: 0

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Och jakiez sliczne jest to ciasto! Moge sobie tez wyobrazic, jak cudownie smakuje, przede wszystkim ze wzgledu na obecnosc wisni!
 

Siekierka

Member
Lut 14, 2008
10
0
0
Moja drobna uwaga jest jeszcze taka, żeby przy rozpuszczaniu czekolady dodać do niej masła lub śmietany kremówki, wtedy nawet po kilku dniach stania cista czekolada nie stwardnieje, do takiej twardości jak tabliczka czekolady.