- Lut 14, 2008
- 10
- 0
- 0
ciasto:
* 1 szklanka cukru
* 2 szklanki mąki
* 1 szklanka mleka
* 1 jajko
* 0,5 kostki margaryny
* 3 czubate łyżki kakao
* 3 łyżki dżemu wiśniowego albo wiśni w zalewie, byle by były całe wisienki, ale bez pestek
* łyżeczka sody oczyszczonej
* 4 garście orzechów włoskich
polewa:
* 3 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej, albo mieszane - zależy od gustu)
PRZEPIS
1. Margarynę pokrojoną na części, wraz z jajkiem i cukrem ukręcić mikserem (tak po prostu najszybciej). Następnie dodać mąkę, sodę i ukręcając mleko, a w następnej kolejności kakao. Wyłączamy mikser i dodajemy dżem i wiśnie (lub tylko dżem) i dobrze mieszamy. A następnie część orzechów (ok. 2/3).
2. Do tortownicy (w moim przypadku w kształcie serca) wysmarowanej margaryną i osypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, które lekko wciskamy w ciasto.
3. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200st. Zmniejszamy temperaturę do 180st i pieczemy ok. 30-40min. Gdy ciasto zaczyna pachnieć należy sprawdzić, czy jest w środku suche (co czynimy drewnianym patyczkiem do szaszłyków) wbijając do środka ciasta. Jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Jeśli natomiast nie, to należy je dalej piec aż patyczek będzie suchy. W przypadku, gdy ciasto będzie podpieczone z góry, ale w środku jeszcze nie dokładnie proponuje przykryć je folią aluminiową (błyszczącą częścią do góry).
4. Po upieczeniu ciasto musi trochę ostygnąć, więc wyjmujemy je z formy. Po pewnym czasie bierzemy tabliczki czekolady i roztapiamy je w rondelku (cały czas mieszając, by się nie przypaliło). Następnie smarujemy ciasto czekoladą. Jeśli ktoś ma ochotę, czas i pomysł można także je w jakiś sposób ozdobić.
Życzę smacznego!![color="#0000FF"][/color]
* 1 szklanka cukru
* 2 szklanki mąki
* 1 szklanka mleka
* 1 jajko
* 0,5 kostki margaryny
* 3 czubate łyżki kakao
* 3 łyżki dżemu wiśniowego albo wiśni w zalewie, byle by były całe wisienki, ale bez pestek
* łyżeczka sody oczyszczonej
* 4 garście orzechów włoskich
polewa:
* 3 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej, albo mieszane - zależy od gustu)
PRZEPIS
1. Margarynę pokrojoną na części, wraz z jajkiem i cukrem ukręcić mikserem (tak po prostu najszybciej). Następnie dodać mąkę, sodę i ukręcając mleko, a w następnej kolejności kakao. Wyłączamy mikser i dodajemy dżem i wiśnie (lub tylko dżem) i dobrze mieszamy. A następnie część orzechów (ok. 2/3).
2. Do tortownicy (w moim przypadku w kształcie serca) wysmarowanej margaryną i osypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, które lekko wciskamy w ciasto.
3. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200st. Zmniejszamy temperaturę do 180st i pieczemy ok. 30-40min. Gdy ciasto zaczyna pachnieć należy sprawdzić, czy jest w środku suche (co czynimy drewnianym patyczkiem do szaszłyków) wbijając do środka ciasta. Jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Jeśli natomiast nie, to należy je dalej piec aż patyczek będzie suchy. W przypadku, gdy ciasto będzie podpieczone z góry, ale w środku jeszcze nie dokładnie proponuje przykryć je folią aluminiową (błyszczącą częścią do góry).
4. Po upieczeniu ciasto musi trochę ostygnąć, więc wyjmujemy je z formy. Po pewnym czasie bierzemy tabliczki czekolady i roztapiamy je w rondelku (cały czas mieszając, by się nie przypaliło). Następnie smarujemy ciasto czekoladą. Jeśli ktoś ma ochotę, czas i pomysł można także je w jakiś sposób ozdobić.
Życzę smacznego!![color="#0000FF"][/color]