- Lis 26, 2007
- 411
- 0
- 0
Miałam na zbyciu sałate lodową, a ilez można robic surówki, więc zrobiłam z niej gołąbki z "oryginalnym" farszem
Składniki:
4 liście sałaty lodowej
puszka tuńczyka
pół szklanki ugotowanego pęczaku
50g twarogu
jajko
5 czarnych oliwek
pół korniszona lub kiszonego ogórka
ząbek czosnku
3 suszone pomidory
sos:
3 pomidory swieze
odrobina soku pomidorowego
poszatkowana cebulka i zosnek do smaku, ulubione przyprawy - ja dałam oregano i "Do Pomidorów"
łyzka oliwy
Przygotowanie:
sałate zblanszować przez minutke we wrzatku
wymieszac składniki farszu
nakładac po porcji farszu na liście sałaty, zwijac jak gołąbki i delikatnie zawiązac nicią kuchenną
pomidory obrac i pokroić w drobną kostkę, rozgotowac na oliwie z sokiem pomidorowym
gołąbki przełożyc do garnka, zalac sosem i gotowac ok 15 minut na małym ogniu
podawać - mozna posypać parmezanem i natką pietruszki lub bazylią

Składniki:
4 liście sałaty lodowej
puszka tuńczyka
pół szklanki ugotowanego pęczaku
50g twarogu
jajko
5 czarnych oliwek
pół korniszona lub kiszonego ogórka
ząbek czosnku
3 suszone pomidory
sos:
3 pomidory swieze
odrobina soku pomidorowego
poszatkowana cebulka i zosnek do smaku, ulubione przyprawy - ja dałam oregano i "Do Pomidorów"
łyzka oliwy
Przygotowanie:
sałate zblanszować przez minutke we wrzatku
wymieszac składniki farszu
nakładac po porcji farszu na liście sałaty, zwijac jak gołąbki i delikatnie zawiązac nicią kuchenną
pomidory obrac i pokroić w drobną kostkę, rozgotowac na oliwie z sokiem pomidorowym
gołąbki przełożyc do garnka, zalac sosem i gotowac ok 15 minut na małym ogniu
podawać - mozna posypać parmezanem i natką pietruszki lub bazylią

Ostatnią edycję dokonał moderator: