- Gru 2, 2007
- 3,261
- 0
- 36
Pomarańczowe ciasto oliwne (A. Olson) małe!
2 jajka
1 1/4 szkl. cukru
3/4 szkl. oliwy z oliwek
3/4 szkl. 2% mleka
otarta skórka z 2 pomarańczy lub mandarynek
1 szkl. + 2 łyżki mąki (dalam wiecej - bylo rzadkie)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
sałatka z cytrusów do przybrania
2 pomarańcze
2 mandarynki
2 czerwone pomarańcze lub limonki
2 łyżki dobrej oliwy (pominełam)
2 łyżki cukru
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Okrągłą blachę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. (U mnie była to forma z tunelem – w środek gotowego ciasta wstawiłam sałatkę cytrusową).
W misce wymieszać trzepaczką jajka i cukier, dodać oliwę, mleko, skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Przesypać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać, tylko na tyle, żeby połączyć składniki.
Przelać do przygotowanej blaszki i piec 40-50 minut, testować patyczkiem.
Odstawić do przestygnicia, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Sałatka z cytrusów.
Wyfiletować owoce. Bezpośrednio przed podaniem wymieszać z oliwą i cukrem (użyłam 2 rodzajów pomarańczy, limonki i nasączonych w alkoholu rodzynek). Podawać z ciastem.
2 jajka
1 1/4 szkl. cukru
3/4 szkl. oliwy z oliwek
3/4 szkl. 2% mleka
otarta skórka z 2 pomarańczy lub mandarynek
1 szkl. + 2 łyżki mąki (dalam wiecej - bylo rzadkie)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
sałatka z cytrusów do przybrania
2 pomarańcze
2 mandarynki
2 czerwone pomarańcze lub limonki
2 łyżki dobrej oliwy (pominełam)
2 łyżki cukru
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Okrągłą blachę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. (U mnie była to forma z tunelem – w środek gotowego ciasta wstawiłam sałatkę cytrusową).
W misce wymieszać trzepaczką jajka i cukier, dodać oliwę, mleko, skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Przesypać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać, tylko na tyle, żeby połączyć składniki.
Przelać do przygotowanej blaszki i piec 40-50 minut, testować patyczkiem.
Odstawić do przestygnicia, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Sałatka z cytrusów.
Wyfiletować owoce. Bezpośrednio przed podaniem wymieszać z oliwą i cukrem (użyłam 2 rodzajów pomarańczy, limonki i nasączonych w alkoholu rodzynek). Podawać z ciastem.