Pudding czekoladowy w sosie toffi

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,669
113
Pudding czekoladowy w sosie toffi

Źródło – książka „Czekolada” wydawnictwa Parragon

Składniki:
150 g miękkiej margaryny
150 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
150 g płynnego miodu
25 g kakao w proszku

Sos toffi:
100 g czekolady deserowej
125 ml mleka skondensowanego
4 łyżki śmietanki kremówki

Wykonanie:
Ciasto:
Posmarować tłuszczem okrągłą formę do puddingów o pojemności 1,2 litra.
Do miski włożyć składniki ciasta i ubijać, aż powstanie gładka masa.
Przełożyć do formy, wygładzić wierzch. Przykryć krążkiem z pergaminu i nałożyć kwadrat z folii, robiąc na środku zakładkę. Gotować na parze przez 1 1/2 – 2 godziny, aż pudding będzie ugotowany i zacznie się uginać przy dotknięciu.
Sos:
Połamać czekoladę na cząstki i wsypać do garnka razem z mlekiem skondensowanym. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Zdjąć garnek z ognia, wlać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Pudding przed podaniem wyłożyć na talerz i polać gorącym sosem. Resztę sosu podać oddzielnie.

Moje uwagi:
Zmniejszyłam ilość kakao do 20 g, ale dodałam 25 g rozpuszczonej czekolady, bo o ile lubię ciasta czekoladowe, to za kakaowymi nie przepadam.
icon_smile.gif
Zarówno do ciasta, jak i do sosu dałam gorzką czekoladę.
Z powodu braku okrągłej formy , pudding gotowałam 1 i 3/4 godziny w specjalnym podwójnym garnku budyniowym o tej samej pojemności, początkowo po prostu pod pokrywką, a potem, gdy urósł i wypychał pokrywkę, pod kapturkiem z folii aluminiowej.
Ciasto jest bardzo smaczne. Wilgotne, aromatyczne, nie za słodkie.
Na pewno do powtórki.
icon_smile.gif


pudding_czekoladowy_z_sosem_toffi3.jpg

pudding_czekoladowy_z_sosem_toffi.jpg

pudding_czekoladowy_z_sosem_toffi2.jpg
 

Załączniki

  • pudding_czekoladowy_z_sosem_toffi3.jpg
    pudding_czekoladowy_z_sosem_toffi3.jpg
    31.8 KB · Wyświetleń: 1
  • pudding_czekoladowy_z_sosem_toffi.jpg
    pudding_czekoladowy_z_sosem_toffi.jpg
    33.7 KB · Wyświetleń: 1
  • pudding_czekoladowy_z_sosem_toffi2.jpg
    pudding_czekoladowy_z_sosem_toffi2.jpg
    26 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
W oryginalnej, anglojęzycznej wersji, jest skondensowane. Zastanawia mnie zawsze możliwość wymiany na niesłodzone. Czy słodzone będzie miało inne właściwości tzn. skłonność do karmelizacji?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,669
113
W polskim wydaniu też jest skondensowane....
icon_smile.gif

Może z mlekiem słodzonym sos byłby bardziej karmelowy w smaku, ale dla mnie zdecydowanie za słodki. Nie lubię upiornie słodkich słodyczy. Ale gdybym lubiła, dla wzmocnienia posmaku toffi do mleka niesłodzonego dodałabym kilka łyżeczek zagęszczonego mleka karmelowego z tubki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alexandra

Member
Mar 4, 2007
128
0
0
Joanno a jak to smakuje? bo zarówno u Ciebie jak i w książce wygląda raczej jak ciasto podobne do murzynka... czy to smakuje jak budyń ?
gruebel_2.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,669
113
No, niektóre formy puddingów naprawdę mogą nieźle zaskoczyć...
icon_biggrin.gif


Nawiasem mówiąc, to bardzo wygodne - jedno słowko wytrych i sprawa załatwiona...
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,669
113
Janeczko - nie tylko pysznie wygląda, ale i smakuje.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: