Lekki mus czekoladowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Mus czekoladowy z jogurtem i twarożkiem

Źródło przepisu – książka „Czekolada” z wydawnictwa Parragon

Składniki na 8 porcji:
100 g stopionej czekolady deserowej
300 ml naturalnego jogurtu
150 g twarożku
4 łyżki stołowe cukru
1 łyżka stołowa soku z pomarańczy
1 łyżeczka brandy
1 1/2 łyżeczki żelatyny
9 łyżek stołowych zimnej wody
2 duże białka

Przybranie:
starta biała i ciemna czekolada
paski skórki pomarańczowej

Wykonanie:
Ubić w malakserze stopioną czekoladę z jogurtem, twarożkiem, cukrem, sokiem pomarańczowym i brandy. Przełożyć masę do miski.
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, a gdy spęcznieje, rozpuścić na parze cały czas mieszając. Dodać do masy czekoladowej.
Ubić pianę z białek, dodać do masy i starannie wymieszać.
Wyłożyć folią spożywczą formę do keksów i przełożyć do niej mus.
Wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Przed podaniem wyłożyć na talerz, udekorować czekoladą i skórką pomarańczową.


Moja wersja:
Czekolada gorzka
Jogurt bałkański
Twarożek Delfiko
Zamiast brandy – likier pomarańczowy Curacao
Zamiast zimnej wody do żelatyny – 5 łyżek wrzątku
Zamiast keksówki – pucharki deserowe ( 6 sztuk)
Masę jogurtowo - twarożkowo - czekoladową lekko ogrzałam w mikrofalówce i ubijałam normalnym mikserem.
Mus jest pyszny – niezbyt słodki ( wręcz wytrawny), aromatyczny i leciutki. Polecam.
icon_smile.gif


mus_czekoladowy_z_jogurtem_i_twaro_kiem2.jpg

mus_czekoladowy_z_jogurtem_i_twaro_kiem.jpg

mus_czekoladowy_z_jogurtem_i_twaro_kiem1.jpg
 

Załączniki

  • mus_czekoladowy_z_jogurtem_i_twaro_kiem.jpg
    mus_czekoladowy_z_jogurtem_i_twaro_kiem.jpg
    38.7 KB · Wyświetleń: 2
  • mus_czekoladowy_z_jogurtem_i_twaro_kiem1.jpg
    mus_czekoladowy_z_jogurtem_i_twaro_kiem1.jpg
    43.4 KB · Wyświetleń: 1
  • mus_czekoladowy_z_jogurtem_i_twaro_kiem2.jpg
    mus_czekoladowy_z_jogurtem_i_twaro_kiem2.jpg
    28.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Jakiego rodzaju twarożku użyłas?
Czy można by wykorzystać ten mus jako np. przełożenie do ciasta albo dekorację na wierzch? Czy jego konsystencja jest na tyle stała, że podołałaby temu zadaniu?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
olkenik @ 24 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=665574a myślicie,że można było by dać kakao zamiast czekolady? a jeśli tak to ile?
Na kakao się nie wyznaję, bo za nim nie przepadam, więc niestety nie pomogę...

Hiena @ 24 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=665581Jakiego rodzaju twarożku użyłas?
Czy można by wykorzystać ten mus jako np. przełożenie do ciasta albo dekorację na wierzch? Czy jego konsystencja jest na tyle stała, że podołałaby temu zadaniu?
Tak jak pisałam, użyłam mojego ulubionego naturalnego Delfiko. Jest idealnie homogenny, ale przy tym wystarczająco gęsty.
Na zdjęciu w książce mus jest porcjowany w plastrach, ale miałam (uzasadnione jak się okazało) obawy, że nie uda mi się uzyskać odpowiednio sztywnej konsystencji, stąd pomysł wykorzystania pucharków. Myślę, że z powodzeniem nadaje się do przełożenia ciasta i jego dekoracji pod warunkiem, że rzeczone ciasto będzie serwowane prosto z lodówki. Dłuższy pobyt poza nią powoduje lekką płynność musu. Można też dla pewności dodać ciut więcej żelatyny.
icon_smile.gif
No i cukru, jeśli ktoś nie przepada za lekko wytrawnymi słodkościami.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Dziekuję, nie zauważyłam dopisku o delfiko.
Zrobię wg Twoich wskazówek, zwiększę ilosc żelatyny i spróbuję na cieście o małej powierzchni.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Tym razem zrobiłam z jogurtu naturalnego 2,5% i serka homogenizowanego 7,5% z Lidla.
Ponieważ nie miałam pomysłu, co zrobić z dwoma żółtkami, utarłam je z cukrem na parze i dodałam do masy czekoladowej.
Na wszelki wypadek dałam ciut więcej żelatyny.
Udekorowałam jak poprzednio cząstkami pomarańczy.
Dziecko stwierdziło, że ma jedną wadę - jest go za mało.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: