- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Mus czekoladowy z jogurtem i twarożkiem
Źródło przepisu – książka „Czekolada” z wydawnictwa Parragon
Składniki na 8 porcji:
100 g stopionej czekolady deserowej
300 ml naturalnego jogurtu
150 g twarożku
4 łyżki stołowe cukru
1 łyżka stołowa soku z pomarańczy
1 łyżeczka brandy
1 1/2 łyżeczki żelatyny
9 łyżek stołowych zimnej wody
2 duże białka
Przybranie:
starta biała i ciemna czekolada
paski skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Ubić w malakserze stopioną czekoladę z jogurtem, twarożkiem, cukrem, sokiem pomarańczowym i brandy. Przełożyć masę do miski.
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, a gdy spęcznieje, rozpuścić na parze cały czas mieszając. Dodać do masy czekoladowej.
Ubić pianę z białek, dodać do masy i starannie wymieszać.
Wyłożyć folią spożywczą formę do keksów i przełożyć do niej mus.
Wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Przed podaniem wyłożyć na talerz, udekorować czekoladą i skórką pomarańczową.
Moja wersja:
Czekolada gorzka
Jogurt bałkański
Twarożek Delfiko
Zamiast brandy – likier pomarańczowy Curacao
Zamiast zimnej wody do żelatyny – 5 łyżek wrzątku
Zamiast keksówki – pucharki deserowe ( 6 sztuk)
Masę jogurtowo - twarożkowo - czekoladową lekko ogrzałam w mikrofalówce i ubijałam normalnym mikserem.
Mus jest pyszny – niezbyt słodki ( wręcz wytrawny), aromatyczny i leciutki. Polecam.

Źródło przepisu – książka „Czekolada” z wydawnictwa Parragon
Składniki na 8 porcji:
100 g stopionej czekolady deserowej
300 ml naturalnego jogurtu
150 g twarożku
4 łyżki stołowe cukru
1 łyżka stołowa soku z pomarańczy
1 łyżeczka brandy
1 1/2 łyżeczki żelatyny
9 łyżek stołowych zimnej wody
2 duże białka
Przybranie:
starta biała i ciemna czekolada
paski skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Ubić w malakserze stopioną czekoladę z jogurtem, twarożkiem, cukrem, sokiem pomarańczowym i brandy. Przełożyć masę do miski.
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, a gdy spęcznieje, rozpuścić na parze cały czas mieszając. Dodać do masy czekoladowej.
Ubić pianę z białek, dodać do masy i starannie wymieszać.
Wyłożyć folią spożywczą formę do keksów i przełożyć do niej mus.
Wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Przed podaniem wyłożyć na talerz, udekorować czekoladą i skórką pomarańczową.
Moja wersja:
Czekolada gorzka
Jogurt bałkański
Twarożek Delfiko
Zamiast brandy – likier pomarańczowy Curacao
Zamiast zimnej wody do żelatyny – 5 łyżek wrzątku
Zamiast keksówki – pucharki deserowe ( 6 sztuk)
Masę jogurtowo - twarożkowo - czekoladową lekko ogrzałam w mikrofalówce i ubijałam normalnym mikserem.
Mus jest pyszny – niezbyt słodki ( wręcz wytrawny), aromatyczny i leciutki. Polecam.




Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: