- Gru 22, 2007
- 728
- 0
- 0
BISZKOPT Z MASĄ TWAROGOWĄ.
Upiec biszkopt z 4 jajek - każdy ma własny wypróbowany przepis, wszystko jedno czy będzie to jasne czy ciemne ciasto. Wystudzić.
Masa:
Zagotować 2 litry słodkiego mleka.
1 szkl kwaśnej śmietany ubić z 4 jajkami i wlać na gotujące mleko.
Mieszać cały czas, aż mleko się zwarzy i zrobi się „twaróg”.
Odcedzić na sito, wystudzić.
Zimny twaróg utrzeć z kostką Kasi i szkl cukru pudru.
Masą posmarować biszkopt, ułożyć dowolne owoce, zalać galaretką.
Przepis jest tak stary jak chyba świat, u mnie było to ciasto dyżurne od wielu lat, stosowane jako namiastka gotowego, kupowanego w proszku "sernika na zimno".
Upiec biszkopt z 4 jajek - każdy ma własny wypróbowany przepis, wszystko jedno czy będzie to jasne czy ciemne ciasto. Wystudzić.
Masa:
Zagotować 2 litry słodkiego mleka.
1 szkl kwaśnej śmietany ubić z 4 jajkami i wlać na gotujące mleko.
Mieszać cały czas, aż mleko się zwarzy i zrobi się „twaróg”.
Odcedzić na sito, wystudzić.
Zimny twaróg utrzeć z kostką Kasi i szkl cukru pudru.
Masą posmarować biszkopt, ułożyć dowolne owoce, zalać galaretką.
Przepis jest tak stary jak chyba świat, u mnie było to ciasto dyżurne od wielu lat, stosowane jako namiastka gotowego, kupowanego w proszku "sernika na zimno".