Mazurek kajmakowy

olkenik

Member
Cze 22, 2007
466
0
0
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
4 łyżki cukru

zagnieść, rozwałkować, ułożyć na blaszce, piec 20-30min w 180stopniach na złoty kolor.

Ugotować 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego ( 2-3h), rozprowadzić na cieście.
Udekorować płatkami migałowymi.

Zdjęcia będą po świętach
icon_smile.gif
 

cebulinka

Member
Lut 29, 2008
87
0
0
O, to coś dla mnie, bardzo łatwy przepis, a ja takie lubię. Zazwyczaj kupuję gotowe ciasta, takie w proszku bo zawsze mi wychodzą.
Mam w domu sernik z toffi oetkera, ale jeszcze nie piekłam. Lubię takiem masy.
 

olkenik

Member
Cze 22, 2007
466
0
0
cebulinka cieszę się, że Ci się podoba, a naprawdę polecam z całego serca, bo jest pyyszny... To będzie moja pokusa nr.1 na święta ze względu na MM.... zobaczymy czy wytrwam... ;)
 

maua

Member
Mar 13, 2007
3
0
0
Ciasto robię jak na kruch, z mączki krupczatki

moje odstepstwo od przepisu do masa kaimakowa.
Owszem, robiłam tę z puszki, ale lepciejsza jest następująca:
1 litr mleka,
1 kg cukru
to razem do garnka, w miarę dużego (niedoplinowane może wykipieć)
Następnie laska wanilii, tj. ziarenka - te czarne
wszsytko razem mieszam do rozpuszczenia cukru i na wolny - maleńki ogień
i tak 3 h, time to time przemieszać trzeba
w ostatniej fazie, kiedy gęstnieje, trzeba częściej mieszać,
ja wolę gęściejszy, więc gotuje nieco dłużej

i po tym gotowaniu całym - w domu to rytuał - wszyscy czekają na ten kaimak -
odstawiam do wystygnięcia
(pomijam że w między czasie ubywa z połowe - pyszny jest - w tajemniczy sposób)
jak ostygnie to dodaje pół kostki masełka i ucieram

i po utarciu na ciasto kruche
rada: kaimak prawidłowo jest gotowy, jak jego kropla spuszczona na chłodny element, szybko zastyga
ale wg gustu

to przepis dla cierpliwych
ale cierpliwość w tym wypadku się opłaca - jest smaczniejszy od tego z puszki

powodzenia
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
moje maja inny spód ,ale wierzch to ta masa z puszki ,a jeden ma roztopione krówki
moje strojenie w tym roku to styl kicz
icon_mrgreen.gif
,ale miało być szybko i idzie szybko
100_0891.jpg
100_0881.jpg
100_0871.jpg
i taki maleńki do koszyczka
100_0876.jpg
 

Załączniki

  • 100_0891.jpg
    100_0891.jpg
    889.7 KB · Wyświetleń: 4
  • 100_0881.jpg
    100_0881.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 4
  • 100_0871.jpg
    100_0871.jpg
    1,018.3 KB · Wyświetleń: 4
  • 100_0876.jpg
    100_0876.jpg
    748.4 KB · Wyświetleń: 4

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Moj tez na innym ciescie-orzechowym

IMG_1211.JPG
 

Załączniki

  • IMG_1211.JPG
    IMG_1211.JPG
    438.5 KB · Wyświetleń: 3

phenomena

Member
Kwi 8, 2007
13
0
0
zrobiłam dzisiaj mazurka z 300g maki, 200g margaryny, 100g cukru pudru + 3 zoltka. chyba za dlugo pieklam, bo wyszedl twardy jak skala
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
I u mnie będzie taki mazurek z masą z puszki - uwielbiam go
cheers.gif
Ale ciasto robię z innego przepisu - 350 g mąki, 300 g masła, 120 g cukru pudru, 2 żółtka i łyżka śmietany. Wychodzi przepysznie!