- Lut 24, 2008
- 210
- 0
- 0
KRUPNIK
1 szkl spirytusu
1 szkl miodu
1.5 szkl wody
Wode podzielic na dwie czesci.Do jednej dodac miod i zagotowac.Zebrac szum ,ostudzic i ponownie zagotowac.Ostudzic.
Do drugiej czesci wody wrzucic przyprawy: 8 gozdzikow,8 jalowca,5 ziela angielskiego,1/2 laski wanilii(ew cukier waniliowy) oraz przyprawy sypkie po pol lyzeczki :mielonego imbiru,cynamonu i galki muszkatolowej.Gotowac na wolnym ogniu ok 20 minut.Ostudzic i przecedzic.
Polaczyc wywar z woda i miodem.Zagotowac i ostudzic.Dodac spirytus,zlac do butelek i odstawic aby sie przegryzlo.Bywalo ze serwowalam juz nastepnego dnia.Meska czesc biesiadujacego towarzystwa zawsze byla zachwycona,bo to mooocne jest i pyszne!
Taka mala uwaga,przyprawy sypkie gotuje w woreczku po herbacie.

1 szkl spirytusu
1 szkl miodu
1.5 szkl wody
Wode podzielic na dwie czesci.Do jednej dodac miod i zagotowac.Zebrac szum ,ostudzic i ponownie zagotowac.Ostudzic.
Do drugiej czesci wody wrzucic przyprawy: 8 gozdzikow,8 jalowca,5 ziela angielskiego,1/2 laski wanilii(ew cukier waniliowy) oraz przyprawy sypkie po pol lyzeczki :mielonego imbiru,cynamonu i galki muszkatolowej.Gotowac na wolnym ogniu ok 20 minut.Ostudzic i przecedzic.
Polaczyc wywar z woda i miodem.Zagotowac i ostudzic.Dodac spirytus,zlac do butelek i odstawic aby sie przegryzlo.Bywalo ze serwowalam juz nastepnego dnia.Meska czesc biesiadujacego towarzystwa zawsze byla zachwycona,bo to mooocne jest i pyszne!
Taka mala uwaga,przyprawy sypkie gotuje w woreczku po herbacie.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: