- Sty 17, 2008
- 68
- 0
- 0
Bardzo smaczne ciasto cytrynowe, choć jak dla mnie trochę za mało puszyste
Przepis na "Śniadaniowe ciasto cytrynowe z Waldorf-Astoria" znaleziony na blogu dorotus76: http://mojewypieki.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
oryginał zaś znajduje się tu: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51872751,51872751.html
Składniki:
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
Wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy.
Osobno połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami i wymieszać.
Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni.
Przepis na "Śniadaniowe ciasto cytrynowe z Waldorf-Astoria" znaleziony na blogu dorotus76: http://mojewypieki.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
oryginał zaś znajduje się tu: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51872751,51872751.html
Składniki:
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
Wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy.
Osobno połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami i wymieszać.
Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni.