Pyszne i proste ciasteczka

ana_zet

Member
Lis 6, 2004
58
0
0
Przepis ten podała mi koleżanka, która jadła te ciasteczka u innej koleżanki, itd. Gorąco polecam, bo są naprawde bardzo, bardzo proste:

Składniki:

2 szklanki mąki
1 kostka masła
1 serek homogenizowany

Sposób:

Wszystkie składniki należy zagnieść (trwa to ok 3 minuty).
Następnie wałkuje się po kawałku, tnie na kwadraty, albo wycina się kółka jak na pierogi i faszeruje czym się chce: brzoskwinią, marmoladą, bananem, jabłkiem, twarogiem, wisniami lub tak jak paszteciki do barszczu: mięsem, masą grzybową, grzybami z kapustą itp. zalepia się albo jak pierogi albo "na koperty".
Układa się na blasze, piecze ok. 30 minut w 180 stopniach. Można podawać jako paszteciki na ciepło lub jako deser na zimno - dobrze jest osypać cukrem pudrem.
Robi się szybko, czysto, wałkuje łatwo, ciasto jest bardzo plastyczne.
same zalety!
Ania
 

melba

Member
Sty 5, 2006
27
0
0
wlasnie potrzebowalam szybkiego przepisu na slone ciasteczka i skorzystalam
icon_smile.gif

zrobilam bez nadzienia, po prostu z rozwalkowanego ciasta wycielam gwiazdki, posypalam je sola, sezamem i kminkiem. wyszly naprawde niezle
icon_smile.gif
no i blyskawiczne...
gdy sie rozwalkuje cieniutko to sa chrupiace, grubsze wychodza bardziej miekkie.