Kruche ciasteczka walentynkowe

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Ciasteczka walentynkowe
przepis i zdjęcie Bajaderki ze strony: http://www.mniammniam.pl/forum/topic.php?t=2939&off=8400

Bez_tytu_ub.jpg

340g miekkiego masla
1 szklanka cukru
szczypta soli
6 zoltek
2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
4 szklanki maki

Maslo rozetrzec z cukrem na gladka i puszysta mase, dodawac zoltka po jednym ciagle ucierajac, dodac wanilie, rozetrzec. Dodac make i sol i wymieszac tylko do momentu az wszystkie skladniki sie polacza.
Podzelic na pol, kazda polowe uksztaltowac w kszalt placka, zawinac w folie i schlodzic w lodowce conajmnije 2 godziny, albo przez cala noc.
Rozgrzac piekarnik do 190ºC, wyjac ciasto z lodowki na 10 minut przed walkowaniem, zeby troche zmieklo. Walkowac na grubosc okolo 1/2 cm, wycinac ciasteczka. Ukladac na plaskiej, nieposmarowanej blasze i piec okolo 14-16 minut tylko z dolnym grzaniem, az brzegi zaczna sie rumienic.

Ja je pieke tak jak kazde kruche zreszta, tylko do zrumienienia brzegow Po wyjeciu z piekarnika zostawiam na blasze moze ze 2 minutki i one jeszcze sie przez ten czas troche dopiekaja I dopiero wtedy przekladam na siateczke od wystudzenia...


-----------------------------
P.S. Moja uwaga: nie mam możliwości włączenia samego dolnego grzania i piekłam góra/dół, ale blachę wkładałam na sam dół piekarnika.
To moje:
6731_maxi.jpg
 

Załączniki

  • Bez_tytu_ub.jpg
    Bez_tytu_ub.jpg
    34.7 KB · Wyświetleń: 10
  • 6731_maxi.jpg
    6731_maxi.jpg
    24.7 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Dziekuje bardzo
icon_smile.gif
Własnie zakupiłam stosowne foremki-stempelki
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Ja też zakupiłam, jak tylko zobaczyłam ciastka Bajaderki. One, oprócz tego, że są ładne są też smaczne. Ja tylko wolałabym, zeby te foremki były ciut mniejsze.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Gdzie kupiłyście te foremki?
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Dzięki za info

gruebel_2.gif
czy ja potrzebuję takich foremek. Pragnę preclowej, ale te......
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
A ja już żałuję, że tu weszłam, bo sądziłam, że już więcej foremek nie potrzebuję.
icon_mrgreen.gif

Ciasteczka wyglądają cudownie tylko odstraszają mnie pozostałe ilości białka, których nie zużyję.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Hiena beze rób.
Albo mi podeslij to ja zrobie
icon_mrgreen.gif


Dziewczyny w Plusie byłam ale preclowych juz nie było
icon_neutral.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No to jest taka foremka.
Naciskasz na ciasto i takie cos sie odciska
icon_wink.gif

to jak stempelki z iemniaków
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No moze brzegi sie spiekły
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A odciska sie napis LOVE i kształt serca w srodku.
Jeny nie umiem tłumaczyc
icon_neutral.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
moni77 @ 14 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=674906no dobra bo ja mam ostatnio zerowe IQ co to jest to jasne i skad sie to bierze, ten środek
Tak, jak w swoim przepisie podaje Bajaderka. Trzeba piec tylko z dolnym grzaniem do zrumienienia brzegów - środek pozostaje jaśniejszy.
Piekłam je dopiero raz i tak jak napisałam z grzaniem góra/dół na samym dole piekarnika. Też mi wyszły ciemniejsze brzegi i jasny środek. Może nie było takiego dużego kontrastu jak w ciastkach Bajaderki, ale mam nadzieję, że następne będą bardziej podobne do oryginału.
icon_mrgreen.gif