Gomasio

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Gomasio
polecane jest do posypywania kasz,ryżu,płatków...
Ja bardzo lubię kanapki z gomasio ,mogą być tylko z masłem i gomasio
lecker.gif
icon_mrgreen.gif

sezam lub/i siemię lniane
sól
proporcje sezamu do soli od7:1 do 12:1
1 )sezam umyć (siemię lniane nie myję),posługując się sitkiem
2) dobrze wysuszyć
3)Uprażyć na suchej patelni,rondelku ,cały czas mieszając drewnianą łyżką .Sezam powinien mieć ładny kremowy kolor i przyjemny zapach
4)jeśli używamy też siemienia lnianego (ja biorę siemię i sezam w proporcji 1:1) w osobnym rondelku uprażyć siemię
5)Pod koniec prażenia wsypać sól i krótko prażyć (jeśli robimy z i lnem ,to łączę je razem w jednym rondelku ,daję sól)
6)Następnie utrzeć w makutrze lub (to jest gorszy sposób ,ale szybszy) częściowo zmielić w młynku do kawy
Po wystudzeniu przełożyć do słoiczka ,zakręcić Można przechowywać do ok 2 tygodni

na podstawie ,,Kuchni zdrowia i młodości"Bożeny Żak -Cyran

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
no prosze, nigdy jeszcze sama nie robilam gomasio... tylko ze ja nie mam mlynka takiego
icon_sad.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
mam takie male elektryczne ustrojstwo z nozykiem do ziol i orzechow np.
ale kiedy ostatnio mialam zmielic siemie lniane do buleczek AgusiH to nic z tego nie wyszlo
icon_sad.gif

takich malych ziarenek on nie 'zbiera'
icon_sad.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Tak na prawdę to gomasio powinno być utarte i takie jest smaczniejsze -nie żartuje jest pyszniejsze ,ja ucieram w makutrze
najpierw gomasio ,potem tej samej ucieram masło ziołowe
Ale czasami człowiek leniwy i wtedy w młynku do kawy
Więc Aga moździerz czy makutra jest dla gomasio lepsza ,ale praktyczniejszy młynek ,ja w nim mielę gomasio,sezam ,len ,słonecznik ,małe ilości płatków czy kasz na mąkę ,kozieradkę itp

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Kozieradkie używam do potraw np hinduskich ,ale też na wiosne zjadam zmieszana z miodem w celach odżywczych
a makutrę kupiłam w sklepie typu gosposia(agd ,garnki ,zastawa stołowa)były różne wielkości
Ja w niej ukręcam też kremy ,ciasta

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
Margot @ 15 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=675601Kozieradke kupuję(ale ona nie
icon_mrgreen.gif
służy do zrobienia gomasio ) w sklepach zielarskich ,ze zdrową żywnoscią lub aptece
wiem, że nie do gomasio, ale słyszałam o niej że super podnosi smak mięsa mielonego - oczywiście gomasio też spróbuję, tylko na razie też nie mam makutry. Mam młynek żarnowy, ale maku nie zmielił, to ziaren też pewno nie, on jest raczej do kawy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Zawsze, jak widzę nazwę "gomasio" zastanawiam się, jak się ją prawidłowo czyta....
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy