- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Gomasio
polecane jest do posypywania kasz,ryżu,płatków...
Ja bardzo lubię kanapki z gomasio ,mogą być tylko z masłem i gomasio
sezam lub/i siemię lniane
sól
proporcje sezamu do soli od7:1 do 12:1
1 )sezam umyć (siemię lniane nie myję),posługując się sitkiem
2) dobrze wysuszyć
3)Uprażyć na suchej patelni,rondelku ,cały czas mieszając drewnianą łyżką .Sezam powinien mieć ładny kremowy kolor i przyjemny zapach
4)jeśli używamy też siemienia lnianego (ja biorę siemię i sezam w proporcji 1:1) w osobnym rondelku uprażyć siemię
5)Pod koniec prażenia wsypać sól i krótko prażyć (jeśli robimy z i lnem ,to łączę je razem w jednym rondelku ,daję sól)
6)Następnie utrzeć w makutrze lub (to jest gorszy sposób ,ale szybszy) częściowo zmielić w młynku do kawy
Po wystudzeniu przełożyć do słoiczka ,zakręcić Można przechowywać do ok 2 tygodni
na podstawie ,,Kuchni zdrowia i młodości"Bożeny Żak -Cyran
polecane jest do posypywania kasz,ryżu,płatków...
Ja bardzo lubię kanapki z gomasio ,mogą być tylko z masłem i gomasio


sezam lub/i siemię lniane
sól
proporcje sezamu do soli od7:1 do 12:1
1 )sezam umyć (siemię lniane nie myję),posługując się sitkiem
2) dobrze wysuszyć
3)Uprażyć na suchej patelni,rondelku ,cały czas mieszając drewnianą łyżką .Sezam powinien mieć ładny kremowy kolor i przyjemny zapach
4)jeśli używamy też siemienia lnianego (ja biorę siemię i sezam w proporcji 1:1) w osobnym rondelku uprażyć siemię
5)Pod koniec prażenia wsypać sól i krótko prażyć (jeśli robimy z i lnem ,to łączę je razem w jednym rondelku ,daję sól)
6)Następnie utrzeć w makutrze lub (to jest gorszy sposób ,ale szybszy) częściowo zmielić w młynku do kawy
Po wystudzeniu przełożyć do słoiczka ,zakręcić Można przechowywać do ok 2 tygodni
na podstawie ,,Kuchni zdrowia i młodości"Bożeny Żak -Cyran