- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
ciasto:
2 1/4 szkl. mąki
1 1/4 szkl.cukru pudru
1 margaryna
2 jajka
1 łużeczka proszu do piecz
Masa makowa:
2 szkl. maku
1/2 kostki masła(rozpuścić)
4 jajka
2 łyżki miodu
1 szkl. cukru
olejek migdałowy
Masa serowa
1 kg sera
3/4 kostki masła lub margaryny
4 jajka
1 1/2 szkl. cukru
bakalie
Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę i proszek. Zostawić na godzinę. Wyłożyć na formę. Można podpiec.
Masa makowa: Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać rozpuszczone masło, miód, żółtka, ubite białka i olejek
Masa serowa : Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę(lub użyć gotowy)Utrzeć z żótkami, cukrem i masłem. Dodać bakalie i pianę ubitą na sztywno.
Na cieście układać na przemian łyżkę masy serowej, łyżkę makowej. Można wyłożyć też cała 1 masę na spód, drugą na wierzch ( polecam na spód ser, na wierzch mak)
Po wierzchu, po upieczeniu można polać polewą czekoladową albo lukrem.
2 1/4 szkl. mąki
1 1/4 szkl.cukru pudru
1 margaryna
2 jajka
1 łużeczka proszu do piecz
Masa makowa:
2 szkl. maku
1/2 kostki masła(rozpuścić)
4 jajka
2 łyżki miodu
1 szkl. cukru
olejek migdałowy
Masa serowa
1 kg sera
3/4 kostki masła lub margaryny
4 jajka
1 1/2 szkl. cukru
bakalie
Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę i proszek. Zostawić na godzinę. Wyłożyć na formę. Można podpiec.
Masa makowa: Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać rozpuszczone masło, miód, żółtka, ubite białka i olejek
Masa serowa : Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę(lub użyć gotowy)Utrzeć z żótkami, cukrem i masłem. Dodać bakalie i pianę ubitą na sztywno.
Na cieście układać na przemian łyżkę masy serowej, łyżkę makowej. Można wyłożyć też cała 1 masę na spód, drugą na wierzch ( polecam na spód ser, na wierzch mak)
Po wierzchu, po upieczeniu można polać polewą czekoladową albo lukrem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: