- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Potrzebne 2 blaty ciasta kruchego,które po ostudzeniu przekładamy np. powidłami śliwkowymi.
Glazura:3-4 pomarańcze
1 szklanka cukru
2 szczypty kwasku cytrynowego
1/2 szklanki wody + woda do gotowania
Pomarańcze bardzo dokładnie umyć,nakłuć w kilku miejscach szpikulcem, zalać zimną wodą i gotować do miękkości- ok.30 minut.Następnie wyjąć, ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa.
Syrop:cukier zagotować z 1/2 szklanki wody.Gotować aż będzie klarowny.
Do syropu dodajemy zmielone pomarańcze i smażymy na wolnym ogniu aż zgęstnieje.Na koniec dodajemy odrobinę kwasku.Gotową glazurę nakładamy na spód i dowolnie dekorujemy.Ja osobiście polecam - całość po udekorowaniu ,zalać galaretką pomarańczową,ewentualnie cytrynową-rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż stoi w przepisie.Smacznego.
Glazura:3-4 pomarańcze
1 szklanka cukru
2 szczypty kwasku cytrynowego
1/2 szklanki wody + woda do gotowania
Pomarańcze bardzo dokładnie umyć,nakłuć w kilku miejscach szpikulcem, zalać zimną wodą i gotować do miękkości- ok.30 minut.Następnie wyjąć, ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa.
Syrop:cukier zagotować z 1/2 szklanki wody.Gotować aż będzie klarowny.
Do syropu dodajemy zmielone pomarańcze i smażymy na wolnym ogniu aż zgęstnieje.Na koniec dodajemy odrobinę kwasku.Gotową glazurę nakładamy na spód i dowolnie dekorujemy.Ja osobiście polecam - całość po udekorowaniu ,zalać galaretką pomarańczową,ewentualnie cytrynową-rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż stoi w przepisie.Smacznego.