Ryba ze śmietaną, porami i marchewką*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
A ja na nic bym nie zamieniła smaku masła w tej rybie.
icon_smile.gif
mniam.gif

Dziś znów zrobiłam, tym razem z morszczuka. Dla naszej trójki wystarczyły dwa pory i dwie marchewki. Pomiędzy nimi tym razem wylądowała dodatkowo malutka cukinia. Doprawiałam cytrynowym pieprzem i koperkiem.
Przepyszne. A do tego z mojej ulubionej kategorii "Obiady w kwadrans".
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Zrobiłam dzisiaj i od dawna nie pamiętam żeby mi tak ryba smakowała.
Zamiast masła - oliwa i o wiele za dużo pieprzu dałam ale rybka przepyszna.
Bardzo rzadko mogę to powiedzieć o rybie bo nie lubię ryb i nie jem. Ta jednak wchodzi na stałe do mojego repertuaru i będzie bardzo często gościć na mym stole, tym bardziej że można ją zrobić w przeddzień wieczorem na obiad następnego dnia.
Tak to wyglądało w garnku przed gotowaniem i potem na talerzu:
 

Załączniki

  • rybka_w__mietanie_001.jpg
    rybka_w__mietanie_001.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 1
  • rybka_w__mietanie_003.jpg
    rybka_w__mietanie_003.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 1

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
oj zjadłabym
lecker.gif
w sumie nie tak daleko mam do Ciebie to może się wproszę, co?
icon_mrgreen.gif

ja też nie rybowa, a ta mi smakuje
icon_wink.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
ja bym nawet powiedziała, że mi lepiej smakuje drugiego dnia, takie wyraźniejsze jak dla mnie smaki są
lecker.gif
 

Laura7

Member
Lis 26, 2006
21
0
0
To mój pierwszy post na forum, czasem Was podczytuję i zrobiłam już kilka przepisów ze strony.
Wczoraj zrobiłam tę rybkę, halibuta, czegoś tak pysznego z ryby dawno nie jadłam.
Moja córeczka 1rok 4 m-ce "mniam mniam" wołała po każdym kęsie.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Robię ją tak mniej więcej co drugi piątek, tzn w czwartek wieczorem na kolację i na piątek na obiad ma zostać.
Do tej pory nie lubiłam ryb i nie jadłam.
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
pyszny sposób przyrządzania ryby!
ja rybę skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam mieszanką kolendry, pieprzu i soli.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Ale te ryby mrożone do których ja mam dostęp są tak nasiąknięte wodą....
icon_neutral.gif
Zawsze jak robiłam zapiekanki rybne, to dużo wody się wydzielało.
Jak Ty Samanto postępujesz z mrożoną rybą w przypadku tej potrawy?
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Tzn do rozmrożonej ryby? Mrożona ryba, do której mam dostęp jest tak oblodzona i napakowana wodą, że po rozmrożeniu muszę ją wyciskać, ale nie mogę tego robić do końca, bo zamiast filetu miałabym papkę. Stąd moje pytanie.
icon_wink.gif
Nie wiem, jakie mrożone ryby Wy macie. Jeśli podobne, jak ja, to chyba się skuszę, bo bardzo smakowicie wygląda, a rodzinka zbiesiła się ostatnio na ryby na ciepło, nawet te, które wcześniej uwielbiali.
icon_neutral.gif
A ja kocham rybki wlasciwie w każdej postaci.
lecker.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
jean @ 5 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=831229ja nie Samanta ale odpowiem bo robiłam tę rybe wiele razy: papierowym ręcznikiem usuwasz nadmiar wody , przyciskajac papier do ryby to chyba najprostrzy sposób
gruebel_2.gif
Albo tylko odcedzone z nadmiaru tej wody która wypłynęła z ryb. Ryb w tym przepisie nie panieruję więc nic nie odpadnie podczas smażenia. A już robiłam te ryby z tyloma modyfikacjami że w pewnym momencie tylko w ogólnych zarysach przypominało to oryginalny przepis Ewy.
 

ewa77

Member
Sty 6, 2009
333
0
0
Robilam juz ta rybke wiele razy -jest pyszna
lecker.gif
U mnie bedzie dzis na obiad i jak zdaze zrobic zdjecie to wstawie. Bardzo dziekuje za przepis i polecam wszystkim niezdecydowanym
wink.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0