Kurczak wiosenny

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kurczak wiosenny
z groszkiem miodowym


S4021131.JPG

piersi kurczaka
zielony groszek mrożony
cebula
nieduży ząbek czosnku
mleko
masło
olej
miód
sos sojowy
papryka słodka
papryka ostra
pieprz ziołowy
majeranek
curry


1. Piersi kurczaka podzielić na kotlety , lekko rozbić.
Zamarynować ok. 30 min (można oczywiście dłużej)

marynata:

mleka
olej (preferowany chilli - łyżeczka- ostroznie!
icon_wink.gif
)
3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka roztaretego w dłoniach majeranku
szczypta curry


Kurczaka przekładamy do brytfanki, obkładamy z wierzchu kawałkami masła i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia ( ok. 15 min).


2. W międzyczasie przygotowujemy groszek.

Na wrzącą wodę wsypujemy 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego, gotujemy ok. 5 min.

Na maśle z odrobiną oleju podsmażamy posiekana cebulę.
Dodajemy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, trochę papryki ostrej (do smaku), szczyptę curry, szczyptę pieprzu ziołowego. Mieszamy.

Dodajemy odcedzony groszek, mieszamy, chwilę smażymy razem, po czym podlewamy 3 łyżkami sosu sojowego. Wciskamy niedyży ząbek czosnku, po czym dodajemy 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego. Mieszamy, odstawiamy z ognia. Smak powinien być miodowo-pikantny.

Kurczaka podajemy posypanego groszkiem.

Jest pyszny, delikatny i wiosenny.
lecker.gif


SMACZNEGO
mniam.gif
 

Załączniki

  • S4021131.JPG
    S4021131.JPG
    59.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
O, bardzo się cieszę, że smakowało!
icon_smile.gif
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
To właśnie taki "a la kaczka" kurczak.
icon_smile.gif
Miło mi, cieszę się, że dzieci chętnie zjadły.
icon_smile.gif