Pleciona strucla drożdżowa

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Kolejna wersja na wytrawnie. Ciasto z mąki pełnoziarnistej pszennej i orkiszowej, nadzienie - pesto z rukoli, prażonych solonych migdałów, fety i żółtych serów - Gran Capitan Curado i Stary Olęder (czyli z tego, co było w domu).

strucla_skręcana_z_pesto.jpg

strucla_skręcana_z_pesto1.jpg


Następna będzie z masłem pietruszkowo - czosnkowym.
EDIT:
I była.
mniam.gif
 

Załączniki

  • strucla_skręcana_z_pesto.jpg
    strucla_skręcana_z_pesto.jpg
    96.1 KB · Wyświetleń: 26
  • strucla_skręcana_z_pesto1.jpg
    strucla_skręcana_z_pesto1.jpg
    82.3 KB · Wyświetleń: 26
Ostatnią edycję dokonał moderator:

amoy

Member
Kwi 6, 2009
1
0
0
Joanna @ 14 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075546U mnie dziś też będą dwie plecionki makowe i dwie orzechowe. Jedne rosną, a drugie siedzą w piekarniku.
Zamiast mleka dałam jogurt rozcieńczony wodą w proporcji 1:2. Smarowałam żółtkiem wymieszanym ze słodką śmietanką.
Jakie bylo nadzienie orzechowe? Probuje znalezc takie jakie mi smakuje, ale na razie bez powodzenia

Dziekuje za wspanialy przepis.
 

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
Zrobiłam z nadzieniem szpinakowo-serowym, zaplatana sposobem z filmiku kilka stron wstecz. Przepyszna rzecz, ciasto mięciutkie, puszyste, wspaniale się z nim współpracuje. Zdecydowanie do powtórki
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Polecam się
bussi.gif
też oglądam na początek pizza słońce będzie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Nom.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Ma się te zboczenia.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Znudziły mi się klasyczne strucle makowe, więc zrobiłam dziś z tego ciasta i nadzienia inspirowanego przepisem Nasierowskiej "gwiazdę" podobną do tej, tylko z gładkimi brzegami:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1471880
Tym razem zrobiłam cztery krążki ciasta i trzy warstwy nadzienia.
Skręciło mi się oczywiście krzywulaśnie, ale w smaku pyszna.
Będę kroić w kostkę, więc liczę na fajny przekrój.

EDIT:

gwiazda_makowa1.jpg
 

Załączniki

  • gwiazda_makowa1.jpg
    gwiazda_makowa1.jpg
    78.5 KB · Wyświetleń: 23
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Joanna @ 25 Dec 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1641258Margot, świetna ta strucla, możesz napisać, jak ją zweganizowałaś?
Składniki na 3 makowce
500g mąki( 300g luksusowej, 100g krupczatki ,100 g semoliny)
25 g świeżych drożdży
100 g margaryny wegańskiej (pewnie olej kokosowy czy inny może spokojnie być)
100 ml ciepłego mleka roślinnego( u mnie sojowe)
100-130 ml jogurtu roślinnego( u mnie sojowy z Kauflandu)
1/2 szklanki przecieru z pieczonej dyni( u mnie z tej masłowej)
60 g cukru
1 łyżka domowej esencji waniliowej
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki soli
szczypta proszku do pieczenia
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Piękne!
mniam.gif



Miałam dziś w planach tylko bliny, ale zobaczyłam, że drożdżom kończy się termin przydatności do spożycia, więc zagniotłam to ciasto z całej porcji.
Połowa pójdzie na jakieś strucle (może makowe?), a połowa na buchteln. Żeby było delikatniejsze, dałam 2 jajka i 4 żółtka.