- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Drogą prób i błędów doszłam do takiego przepisu, z którego ostatnio piekę chleb najczęściej.
Na razie piekę go w maszynie ale myśle,że można pokusić się i upiec innym sposobem.Bardzo polecam ten
przepis.Niestety na razie nie mam możliwości pokazania zdjęć.
Po kolei wrzucam do wiaderka następujące składniki:
<280 ml. wody>
<3/4 dużej miarki soli=3/4łyżki><1/2 łyżki miodu>
<1 łyżka oleju>
<100g zakwasu żytniego lub pszennego>
<2 łyżki płatków owsianych>
<2 łyżki otrąb pszennych>
<100g kaszy gryczanej-ugotowanej na sypko i ostudzonej>
<500g mąki pszennej, najlepiej chlebowej(ja daję typ 650)>
< na samym końcu, na mąkę wlewam roztarte 1dag drożdży świeżych, ze szczyptą cukru i 1 łyżką wody>
Włączam program 1-podstawowy i po sygnale dorzucam około 4 łyżki podprażonych pestek słonecznika ,oraz 1 łyżeczkę ulubionych ziół:np.prowansalskie ,tymianek,bazylia lub jakie komu pasują.
Zachęcam do wypróbowania, bo myślę, że warto.
Na razie piekę go w maszynie ale myśle,że można pokusić się i upiec innym sposobem.Bardzo polecam ten
przepis.Niestety na razie nie mam możliwości pokazania zdjęć.
Po kolei wrzucam do wiaderka następujące składniki:
<280 ml. wody>
<3/4 dużej miarki soli=3/4łyżki><1/2 łyżki miodu>
<1 łyżka oleju>
<100g zakwasu żytniego lub pszennego>
<2 łyżki płatków owsianych>
<2 łyżki otrąb pszennych>
<100g kaszy gryczanej-ugotowanej na sypko i ostudzonej>
<500g mąki pszennej, najlepiej chlebowej(ja daję typ 650)>
< na samym końcu, na mąkę wlewam roztarte 1dag drożdży świeżych, ze szczyptą cukru i 1 łyżką wody>
Włączam program 1-podstawowy i po sygnale dorzucam około 4 łyżki podprażonych pestek słonecznika ,oraz 1 łyżeczkę ulubionych ziół:np.prowansalskie ,tymianek,bazylia lub jakie komu pasują.
Zachęcam do wypróbowania, bo myślę, że warto.