Wigilijny pasztet rybny z kolorowa warzywna mozaika

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
1,3 kg roznych ryb ( mialam mieszanke bialych ryb i lososia)
1 szkl bialego wina
2 lyzki jasnego sosu sojowego
duza szczypta szafranu
1 kostka rybnego bulionu

4 kopiaste lyzki masla
1 duza posiekana w kostke cebula
1 zabek czosnku roztarty
1 zielona papryka pokrojona w kostke
1 czerwona papryka pokrojona w kostke
3 lodygi selera naciowego pokrojone w drobna kostke
8 kromek bialego chleba tostowego bez skorki namoczone w mleku z woda i lekko odcisniete
4 jajka
sol, pieprz do smaku
3 lyzki posiekanego swiezego koperku

Wlac do garnka wino, sos sojowy, bulion rybny - doprowadzic do wrzenia. Wsypac szafran i dodac ryby. Gotowac krotko,do momentu az zaczna sie lekko rozpadac. Zdjac z ognia, odcedzic i pozostawic do ochlodzenia.

Cebule zezlocic na 2 lyzkach masla. Na reszcie masla zeszklic papryki i seler, pod koniec smazenia dodac czosnek. Ryby, bulke i cebule przepuscic 2 razy przez maszynke z sitkiem o drobnych oczkach. Dodac lekko ubite jajka, koperek, doprawic sola i pieprzem, wsypac usmazone papryki i seler.Wszystkie skladniki dobrze wymieszac.

Podluzna forme na pasztet wylozyc folia aluminiowa (z duzym zapasem),wlozyc farsz farszem rybnym, przykryc z wierzchu wystajacymi kawalkami folii. Piec w temp. 175 C przez ok. 45 min w kapieli wodnej.