- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
dla Margot, jedno z moich ulubionych ryzowych dan
450g ryzu basmati, dobrze wypukanego i osaczonego
45g ghee
30g masla
1 lzyzka oleju kukurydzianego
1 lisc laurowy
6 ziaren czarnego pieprzu
4 zielone kardamomy
1 lyzeczka soli
75g zlotych sultanek (lub innych rodzynkow)
50g platkow migadalowych (koniecznie!!!)
1 litr wody
Masla i olej rozgrzewam w rondlu, zmniejszam ogien i wrzucam przyprawy, smaze ok. 30-40sek. Dodaje ryz, sol, sultanki i migdalowe platki, ciagle mieszajc smaze 1 minute. Nastepnie zalewam ryz woda, zagotowuje, zakrywam garnek szczelna pokrywka, zmniejszam ogien do minimum i gotuje tak ok .15-20 minut. Nie zdejmuje pokrywki i nie mieszam ryzu. Wylaczam gaz i zostawiam garnek z ryzem w tym samym miejscu przez kolejne 5- 10 minut.
Akompaniamentem do tego ryzu sa zwykle przerozne curry. Do ryzu mozna dodawac inne ulubione suche owoce...
450g ryzu basmati, dobrze wypukanego i osaczonego
45g ghee
30g masla
1 lzyzka oleju kukurydzianego
1 lisc laurowy
6 ziaren czarnego pieprzu
4 zielone kardamomy
1 lyzeczka soli
75g zlotych sultanek (lub innych rodzynkow)
50g platkow migadalowych (koniecznie!!!)
1 litr wody
Masla i olej rozgrzewam w rondlu, zmniejszam ogien i wrzucam przyprawy, smaze ok. 30-40sek. Dodaje ryz, sol, sultanki i migdalowe platki, ciagle mieszajc smaze 1 minute. Nastepnie zalewam ryz woda, zagotowuje, zakrywam garnek szczelna pokrywka, zmniejszam ogien do minimum i gotuje tak ok .15-20 minut. Nie zdejmuje pokrywki i nie mieszam ryzu. Wylaczam gaz i zostawiam garnek z ryzem w tym samym miejscu przez kolejne 5- 10 minut.
Akompaniamentem do tego ryzu sa zwykle przerozne curry. Do ryzu mozna dodawac inne ulubione suche owoce...
Ostatnią edycję dokonał moderator: