Pierogi ruskie*

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Farsz:

kilo ugotowanych ziemniaków
pół kilo sera tłustego
1 duża cebula
pieprz
sól

ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przestudzić.
przecisnąć ziemniaki praską .to samo zrobic z serem.
Cebulke pokroić w kostke i podsmażyć na złoty kolor.
Ziemniaki wymieszać z serem, cebulką i resztą składników
Doprawic do smaku


Ciasto:

Pół kilo mąki
2 jajka
szklanka ciepłej, przegotowanej wody
5 łyżek oleju
pół łyżeczki soli
szczypta cukru

Make przesiać, wbic jajka, dodać sól , cukier i olej, wyrabiać dolewając ciepłą wode. Dokładnie wyrobić ciasto ( ma byc gładkie)

Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką koła, na środek krążka nakładać łyżeczke farszu . Dokładnie zlepić boki.

Gotować porcjami w osolonej wodzie. Do wody można dolać 2 łyzki oleju , pierogi nie będa sie lepić.

Podawać ze skwarkami, podsmażoną cebulką lub śmietaną . Na drugi dzień podsmażac na złoty kolor na małej ilości margaryny .

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

monisia.zz

Member
Lut 8, 2009
227
0
0
No właśnie, no właśnie
icon_biggrin.gif
ruskie pierogi są najlepsze
lecker.gif
oj zjadłoby się takich pysznych pierożków...tylko tak strasznie mi się nie chce ich robić, tyle lepienia...ech. Może by się tak jakoś zmotywować?
gruebel_2.gif
 

jedrek244

Member
Wrz 15, 2008
2
0
0
Witam
Wyszło prawie 50 pierogów
lecker.gif
- ja lubię wersję, że jak są prosto z wody to
polewam masłem z bułką tartą, dzięki za przepis

Pozdrawiam
 

monisia.zz

Member
Lut 8, 2009
227
0
0
zrobiłam
icon_smile.gif
ale ziemniaków miałam trochę mniej niż kilogram...jakieś 700 - 800 g. I ja dodaje jeszcze majeranek
icon_smile.gif
pyszne były
lecker.gif
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
A moje ruskie pierogi są troszkę inne: więcej sera mniej ziemniaków, cebula starta surowa i troszkę letniego tłuszczyku wytopionego ze słoniny, wtedy masa pięknie się formuje. Mam jeszcze zamrożoną partię w lodówce, chyba wyciągnę
lecker.gif